Напишете дума/думи за търсене

Кризата на средната възраст – нужда или превъртане?

В началото нищо не предвещава оглупяването на мъжа ви. Той е красив, умен, обича работата си, печели достатъчно. Живеете заедно една, две, десет години. И изведнъж осъзнавате, че той се е променил. Но не е станал по-зрял или по-скучен, както бихте очаквали от 40-годишен мъж. Ако трябва да го опишете с една дума – станал е невъзможен.

Може да се случи на всеки – независимо от статута, наличието на любящо семейство и престижна професия. Защото кризата на средната възраст е болест, особено за „силната” част от света. Критичната възраст е между 30 и 45, но никой не може да прогнозира кога точно ще се появи и колко ще трае. Ако любимият ви е сред щастливците, няма да го засегне. Едно е сигурно – няма как да не забележите симптомите.

Клинична картина: пълно „превъртане”

Преди той е бил инициативен и отговорен, а сега пребивава в състояние на хронична депресия, тръшка се жално на дивана след най-дребния неуспех, оплаква се от живота и се опитва всячески да защити титлата си на мачо. Душевната унилост обаче не продължава безкрайно. Изведнъж рязко се сменя с безумен ентусиазъм. Той става бодър и активен и започва да крои грандиозни планове – ще построи къща, ще захване гениален бизнес, ще заведе децата на кино, ще открие нова галактика. Вие, разбира се, се радвате: „Депресията си е отишла”. Но не, историята тепърва започва. Защото психиката му е неуправляема. Става потаен, започва съмнително изрядно да се грижи за външния си вид, конфликтен е, пие повече от обичайното. Изобщо, в дома ви се е настанил нов човек. Всъщност мъжът в криза се чувства зле – за щастие, в повечето случаи си въобразява болести. „Въртят ме ставите, вероятно е артрит; боли ме главата – ще получа инсулт; сърцето ми прескача – чака ме инфаркт” – вайка се постоянно. Освен това започва да ходи по-често на фризьор и фитнес, купува си нови дрехи, пие витамини, брои калории. Всяко негово действие говори за панически страх от старостта.

Психолозите обясняват, че след 35 някои мъже започват да се чувстват стари и хвърлят цялата си енергия и въображение, за да се подмладят – външно и вътрешно. Ако забележите, че любимият ви прекарва повече време пред огледалото от вас, може смело да кажете „здравей” на кризата на средната възраст. Тези мъже с удоволствие потъват в задушаващите прегръдки на носталгията. Обичат да си спомнят какви красавци, умници и свалячи са били като тийнейджъри и демонстрират неестествена за възрастта си жажда за живот – например, пътуват на автостоп, досегашни въздържатели се наливат с приятели до посред нощ, а моногамни мъже свалят секретарките си.

Една от най-неприятните прояви на мъжката криза на средната възраст е склонността към изневяра. За да се подмлади, той с лека ръка сменя всичко – гардероба, колата, домът, любимата. И докато жените на неговата възраст веднага разпознават мачото в криза, тийнейджърките са запленени от вниманието, с което ги обсипва зрелият и успял мъж. А той ликува, че му обръщат внимание.

Обяснението: те вече не ловуват мамути

„Кризисният” мъж е убеден, че животът му върви към залеза си. Според психолозите това е било нормално за древния 35-годишен мъж, понеже тогава продължителността на живота е била доста по-кратка. Около 30 войнствените ни прадеди вече са имали многодетно семейство, богато наследство от бивни на мамут и статус на племенен вожд – което им е давало право достойно да се оттеглят, за да отстъпят път на нахаканите младежи. Днес усещането за добре свършена работа на същата възраст остава, но обществото не им позволява да се пенсионират, а очаква да продължат да се доказват. И те се хвърлят да се надлъгват с времето, като по пътя помитат най-добрите си житейски постижения.

Терапията: оставете го да се справи сам

Всъщност лекарите все още не са открили конкретни и ясни решения за справяне с кризата на средната възраст. Експертите в областта на психологията и семейните отношения са единодушни в едно – мъжът трябва сам да преодолее това състояние. Единственото, което може да направи половинката на мъжа в криза, е да прояви търпение, но и загриженост главно към себе си и личния си душевен комфорт.

Няколко съвета

За начало, ако той се смята за неудачник, не се опитвайте да го разубеждавате – резултатът ще бъде единствено раздразнение от негова страна. Не пробвайте да компенсирате неуспехите в работата, като му давате за пример какъв добър баща и съпруг е – това за него са напълно различни вселени. Не губете енергия да спорите с него – най-много да ви каже, че не го разбирате.

Дайте му възможност да си почине. Организирайте ваканция до екзотично място, ходете често сред природата, излизайте в приятна компания. Но ако той се инати, не жертвайте собствения си отдих – заминете с децата или с приятелки.

Оставете го да се занимава с хобито си – това е най-прекият път за преодоляване на кризата. Хобитата са много по-важни за мъжете, отколко за жените, тъй като ги карат да чувстват, че имат собствена територия.

Не му позволявайте да задълбава в носталгията. Опитайте се да се съсредоточите заедно върху настоящето, демонстрирайте му, че сте щастливи тук и сега.

Подчертавайте, че настоящето дава повече възможности от миналото.

Ако не издържате, приемете, че това вече не е същият мъж – поне за определен период. Живейте собствения си живот и не затъвайте на свой ред в сладки спомени за съвместното ви минало. Ако любовта между вас е жива, той ще се осъзнае и ще се върне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X