Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с депресията на средната възраст

Кризата на средната възраст не подминава почти никой. Понякога тя води до апатия към живота и дори до депресия. Как да се справим с това неприятно състояние, обяснява психотерапевтът от Пловдив Стоичко Миличин, автор на книгата „Огледало без рамки“.

Питаме се дали сме успешни и харесвани

Депресия и апатия има във всяка възраст, но изразяването й е различно. В юношеската възраст това е затваряне във виртуалния свят, спиране да се общува, отказване от образование, липса на желание да се погледне в бъдещето. „В средната възраст тази апатия идва от мисълта, че вече сме на 30 или 40 г., правим си равносметка какви пари имаме, какво жилище, колко сме обичани, харесвани или смятани за добри хора. И тъй като на някой от въпросите ще си отговорим с „не“, имаме достатъчен повод да изпаднем в някаква затруднена ситуация, в депресия, да започнем да ограничаваме общуването с другите“, обяснява Стоичко Миличин. И следва рязка промяна на поведението ни с цел да променим живота си, но бързо.

Мъжете искат по-млади жени, а жените - любов

При мъжете стандартната криза на средната възраст е увличане по млади жени, каране на бързи коли. Те искат да си докажат, че все още са млади, че са харесвани. Идва комплексът на остаряването. При жените проблемът започва от рутината в отношенията с партньора, липсата на любов. Тогава жените започват отношения с някой, който може да им даде топлина, емоция, проблясък да се чувстват живи. Някои хора търсят отдушник в интернет отношения, където не носят отговорност за постъпките си, а само удоволствие от общуването. Много мъже там искат контакт с по-възрастни жени, които са им по-интересни и с различна ценностна система от връстничките им, но прераснали в живота, тези отношения обикновено водят до край. Получила самочувствие, че е харесвана, жената се връща в семейството, и това я кара да заздрави отношенията си в него. Мъжете рядко се отдават на чувства извън семейството, но ако се случи, се стига до разпадане на семейството.

Проблем с външността и стигане до зависимости

Често нехаресването на външността води до пластични операции, които увличат жената, същото е и с хранителните разстройства. Тъй като храненето се приема за безусловно щастие, при анорексията отказването от храна започва да носи удоволствие. Ако не харесваш себе си, поведението ти го показва, и другите също не те харесват. Затова е най-добре да не се опитваме да гоним всички мрачни мисли със стоене пред телевизора и обсъждане на сериали, а със записване на готварски курс, народни танци, йога... В начинаещите групи всички хора са отворени един към друг. Те се виждат извън заниманията, създават се нови контакти. „Не си стойте вкъщи и е най-добре около вас да няма дисплей“, съветва психиатърът Стоичко Миличин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X