Напишете дума/думи за търсене

7 начина, по които тялото крещи, че сме нещастни

Щастието не е просто състояние на ума и позитивно отношение към живота. То е свързано и с определени химически процеси в организма. Най-вече с хормоните, които ни помагат да се чувстваме щастливи. Те играят играем важна роля за нашето настроение и способност да чувстваме удоволствие. Липсата на тези хормони може да доведе до недоволство и дори до депресия.

„Мила“ иска да привлече вниманието ви към знаците на тялото, които може да сигнализират, че имате ниски нива на хормоните на щастието.

1. Ядете сладкиши и чипс

Ако тялото ви изпитва глад за захар и нишесте, тогава може да имате ниски нива на серотонин. Тези храни стимулират този хормон. Настроението се подобрява и се чувствате по-добре, но само за кратък период от време. В резултат на това нивото на този хормон на щастието допълнително се намалява и ще почувствате, че имате нужда от тези продукти отново съвсем скоро.

2. Качвате килограми

Липсата на допамин може да доведе до увеличаване на теглото. Освен факта, че сте привлечени от сладкиши и нездравословна храна, може често да преяждате. Това се случва, защото се опитвате да компенсирате ниското ниво на този хормон чрез ядене. Следователно може да развиете зависимост към храната.

3. Болка в гърдите

Липсата на друг хормон, който влияе на настроението, също оказва влияние върху състоянието на здравето. Когато една жена има ниско ниво на естроген, тя може да усети чувствителност в гърдите. Това може да се случи по време на нейния менструален цикъл и извън него.

4. Ниско ниво на съпричастност

Установена е връзка между емпатията и окситоцина. Този хормон на любовта влияе на нашето настроение точно като другите. И ако ви е трудно да съчувствате на останалите хора или имате проблеми с разпознаването на израженията и мимиките на лицето, може да изпитвате липса на окситоцин.

5. Главоболие

То може да възникне поради липса на прогестерон - друг хормон, който може да подобри настроението. Тази болка може да се прояви под формата на мигрена. Хормонът е важен по време на бременност.

6. Безсъние

Безсънието е един от признаците на ниски нива на серотонин, които вече споменахме. То се проявява с проблеми със съня и предизвиква промени в настроението. Хората, които изпитват постоянен стрес, депресия и водят заседнал начин на живот, са склонни към това състояние.

7. Треперене

Треморът може да възникне поради липса на хормон допамин. Това са неволни движения в тялото, причинени от мускулни контракции. Най-често това се случва в ръцете. Може да бъде и симптом на неврологично заболяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X