Напишете дума/думи за търсене

Санджай Йоги: Дишайте бавно, за да живеете дълго

снимка: Александър Ашминов

Индиецът Санджай Йоги през последните 20 години е изучавал различни духовни практики от признати учители като Свами Дев Мурти и Свами Йогананда. Сега той преподава йога на студенти от цял свят в реномирания ашрам “Йога Никетан” в свещения индуистки град Ришикеш. В разговора ни той разкрива тайни за здраве и дълъг живот, лесни упражнения за вечна младост и обясни как да “изгорим” егото и ревността си с огнена церемония.

Санджай Йоги, започнал сте своя духовен път едва 10-годишен. Родителите ли ви ориентираха в тази посока?

Моето семейство се интересува от духовния свят и съвсем естествено и аз тръгнах по този път. Един от уроците, който родителите ми дадоха, е, че е важно всеки да бъде заобиколен от добри хора, които да го вдъхновяват за добри идеи и дела. Това искам да предам на следващите поколения.

Къде се обучавахте?

Аз и другите ученици се подготвяхме в различни училища и усвоихме много техники как да живеем живота си според природните закони. Случвало се е с месеци да работим върху изграждане на качеството търпение. В училищата нямахме телевизия, вестници. Практикувахме йога, ведическо пеене. Фокусирахме се върху новите знания и срещите с добри хора. След това придобих бакалавърска степен по Йога и хуманитарни науки и магистърска и докторска степен по Йога и философия в университета в Харидвар. Преминах курсове по природолечение, рейки, лечение с прана и йога терапия. Прекарах последните 15 години от живота си в различни градове с различни велики индийски учители, както и с преподаватели от други страни, които гостуваха в страната.

Има ли една основна идея, която всички учители преподават на своите ученици?

Да и тя е, че ние хората не принадлежим на никакви религии, че сме част от човечеството и трябва да вярваме в него. Не бива да се делим на индийци и българи, целият свят е едно цяло. Между народите няма граници, те са създадени изкуствено. Друг важен урок е да пазим природата, да не злоупотребяваме с нея, защото тя е по-значима, отколкото предполагаме. Учителите винаги казваха, че трябва да правим себе си и другите щастливи и да се грижим за това да сме здрави. Учиха ни как да се храним правилно и как да контролираме мислите си.

Разкажете как да го постигнем?

Бъдете убедени, че умът не ви контролира, а вие - него и затова се грижете да давате правилна посока на мислите си. Когато сте извършили добри дела през деня, вечер си спомнете за тях и така ще изпитате удовлетворение, ще се отпуснете и ще спите спокойно. Това е посланието, което хората, живеещи в Хималаите, отправят към целия свят.

Ако сте ядосани за нещо, не се хранете, не говорете и не спорете за 5-10 минути и агресията ще си отиде. Помислете откъде са дошли тези отрицателни мисли. Не реагирайте на никого. Бъдете в тишина.

Друга техника за отърсване от агресията е да си представите усмихнато дете. Или стиснете юмруци, затворете очи за 2 минути и ще видите, че след това агресията е изчезнала. Но не забравяйте, че при всеки спор и двете страни са виновни. Както не можем да пляскаме само с една ръка, а с две, така и вината за лошо развитие на отношенията между двама души се поделя между тях. Опитайте се да приемете, че сте сгрешили, не се гневете, а се настройте положително.

Помагайте на другите и ще бъдете в хармония със себе си, ще видите, че ще се чувствате удовлетворени.

Преди да си легнете, отделете 2 минути за молитва към Бог, който ви е дал живот и не го молете всеки път за нещо. Благодарете, че ви е дал този хубав ден. Помислете една минута за това какво хубаво ви се е случило през деня и откъде са дошли лошите мисли (ако сте имали такива). Така ще израствате и ще имате все по-добър живот.

Как да овладеем емоциите си, когато партньорът ни е ядосан?

Когато партньорът ви е ядосан, го изслушайте, не му отговаряйте. И когато се успокои, поговорете и обсъдете ситуацията. Никога не се карайте пред децата, защото ще загубят уважението си към вас. В наши дни има много разводи и раздели, защото при конфликт между партньорите те постъпват по един и същи начин, не търсят изход от ситуацията и промяна на модела си на поведение.

Ако имате деца, посейте семето на любовта в тях и им давайте своето добро отношение. И тъй като те са плод на любовта на двама души, е по-добре майката и бащата да живеят заедно с тях в една къща. Също така уважавайте родителите си, защото по-късно и вие ще станете родители и ще искате същото отношение. Вслушвайте се в съветите им, защото те имат опит и дълъг живот, а вие тепърва навлизате в него.

По-добре ли е да стоим у дома сами или да се обграждаме с добри хора, когато сме болни и искаме да оздравеем?

Болестта не идва изведнъж, а малко по малко. Тялото ви знае, че утре ще е болно и трябва да го следите. От вашите навици и поведение зависи дали ще се разболеете или не. А ако вече сте в това състояние, се обграждайте с добри хора, за да ви помогнат с любовта си и да се грижат за вас. И се молете! Но не само, когато сте болни, а всеки ден!

Как да поддържаме зъбите си здрави и защо те боледуват често?

Много хора ядат студени или горещи храни. Това е навик, който е по-добре да бъде прекратен. Едно от упражненията за здрави зъби е, като притиснете горните зъби към долните и вдишвате въздух през устата 10-20 пъти, като той се прецежда през зъбите. Моите учители казват, че когато си мием зъбите, може да използваме четка за зъби, но тя наранява венците и затова е по-добре да сложим малко сол и олио на пръста си и да ги измием с масажни движения. А от масаж се нуждае всяка част на тялото.

Как ни влияе слънчевата енергия?

Когато ядем храна от природата, ние поглъщаме слънчевата енергия в нея и така сме живи и здрави. Тя е лечебна. Ако сутрин при изгрев слънце се обърнем към слънцето, вдишаме дълбоко въздух и отворим ръце встрани, тя ще влезе в нас и ще е там през целия ден.

От слънцето към Земята идват различни видове енергия, някои от които са със тайна сила за хората. И с тях може да се лекува. Виждал съм демонстрация на мои учители, които са съживявали животно, използвайки тази енергия. Може да се съживи и дете, което е загубило диханието си без време или да се помогне на близки хора, претърпели автомобилна катастрофа. Но когато използвате тази енергия, вие отдавате и от собствената си и скъсявате живота си.

Какви уроци за прана преподавате по време на семинарите си в България?

Основната съставка в нашето тяло, без която не можем да съществуваме, е праната. Ако не виждаме или не чуваме, пак ще сме живи, но без жизнена енергия това няма как да стане. Когато вдишваме въздух, ние приемаме прана и затова дишането и начинът, по който го правим, е много важно. Костенурката например диша бавно и живее дълго, а кучето го прави учестено и живее средно 15 години. Затова е добре да контролираме притока на въздух в тялото си и да го правим бавно. Има различни техники за задържане на дъха и самоусъвършенстване. Моят учител Свами Йогананда ме учеше да сложа вода в някакъв съд, да пъхна лицето си там и да задържа дъха си. Тогава кожата започва да диша и чрез нея се приема прана. С подобни практики първо ще можете да задържите дъха си за 20 секунди, след това за 40 и след 15 дни - минимум за минута. Така израства вътрешното ви тяло, живее се по-дълго и в по-добро здраве. Благодарение на тези практики тялото постепенно започва да ви подсказва как правилно да се храните и живеете и отхвърля това, което не е полезно за вас. Моят учител Свами Йогананда е 104-годишен, но тича като млад човек, защото прави дихателни упражнения.

Какво да правим, когато се почувстваме самотни или нещастни?

Най-добре е да излезете сред природата. Разходете се или засейте нещо. Погрижете се за някое дърво или растение. Ние също сме родени на тази Земя и израстваме, както правят растенията. Те самите не могат да говорят, но имат прана (жизнена енергия) като нас и я отдават на другите и природата. Често ние сме егоисти и не обръщаме внимание на тези неща.

Какво представлява ведическото пеене, което преподавате?

Пеят се мантри, които повлияват добре на различните енергийни центрове в организма, хармонизират ги и така лекуват тялото и мислите. Те карат чакрите да вибрират по правилния за тях начин. Една от тях е “ом”, която е добре да се изпее възможно най-дълго. Когато чуя колко продължително може да я изпее човек, преценявам колко прана има в него и какво е здравословното му състояние. Произнесен, йога звукът ом има специална вибрация, която обгръща тялото и тази енергия автоматично предпазва от негативна енергия и токсини, които могат да преминат през тялото. В мюсюлманския свят хората казват Аллах, в християнския - Амин - думи, подобни на Ом.

Как с огнена церемония може да “изгорим” егото си?

Нашето тяло е изградено от 5 елемента (въздух, вода, земя, огън и етер), които имат собствена енергия. Енергията на огъня се възприема най-лесно от тялото, затова правим огнена церемония. По време на нея ние предлагаме на огъня от своето сърце негативните емоции, които имаме като - его, гняв, ревност, за да изгорят. А той ни връща - щастие, просперитет. Ако нямате много време, може да направите този ритуал със свещ, но енергията, която ще получите, ще е слаба, в сравнение с тази от накладен огън. Добре е, след като запалите огън, да кажете “суаха” (предлагам всичко от всички хора по света) и огънят автоматично ще ви изпрати благословията си. Тази церемония не се прави лично за вас, а за всички и всичко на тази планета - за семейството, за хората, за природата, за мира. Добре е да се организира веднъж в месеца, но ако имате свещ - може всеки ден.

упражнения за добро здраве и дълголетие, вечна младост

Натиснете с палец точката на ръката си, показана на снимката, която се намира на 4 пръста от сгъвката на лакътя. Това упражнение предпазва от стареене. Учителят Свами Йогананда прави това упражнение всеки ден и въпреки че е на 104 години - чува добре, не носи очила, ходи и тича като млад човек.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов

здрави очи

Правете кръгови масажни движения с показалците на ръцете си в основата на носа между очите си. Това упражнение е особено полезно за хора, които по цял ден работят на компютър.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов

нормално кръвно налягане

Разтрийте с пръсти зоната зад ушите си нагоре-надолу за 2 минути. Това упражнение влияе благотворно на сърцето и нормализира високо и ниско кръвно налягане.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов

За да не боледуват ушите ви, ги поддържайте меки чрез масажиране с пръсти на ушната мида и леко подръпване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X