Напишете дума/думи за търсене

Да вкараме в час ученика... с усмивка

Амбиции, желания, представи. Съвременният родител иска да подготви децата си да бъдат най-добри в постоянно препускащия свят. Живеем в конкурентна среда, в която всеки ден ни поставят оценки и ние правим същото с малчуганите. Предлагаме ви практични съвети, чрез които можете да им помогнете да се справят с високите изисквания в училище.

Сънят – не го подценявайте!

Един от най-трудните моменти за децата е да заменят безгрижните дни с установен режим и по-ранно ставане. Затова е добре да бъдете търпеливи. Първите дни ще бъдат трудни и за вас, и за тях. Постепенно изтеглете лягането по-раничко от обикновено и се стремете да не занимавате децата с дейности, които ги превъзбуждат. Твърде възможно е те да протестират или дълго време да се въртят в леглото. В такива ситуации можете да разтворите 10 таблетки от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат в гореща вода и да ги дадете на детето. Сол №7 релаксира организма, отпуска мускулите и помага за добър сън.

Бройте стъпките си

Това е един известен трик от Дзен философията. Разиграйте го с детето като забавно занимание, няколко пъти на ден, поне 2-3 месеца в началото на учебната година. Правете заедно крачки и бройте стъпките, докато вървите. Ето как: правите 3 стъпки, докато продължително вдишате, задържате въздуха за още 3 стъпки и издишвате в продължение на още 3 стъпки. Това упражнение концентрира, освежава и успокоява, а на детето ще му е забавно.

Разходките на открито

Много родители грешат, като запълват цялото време на децата с умствени занимания. Важно е интелектуалното натоварване да се редува с разходки поне за час на ден. Американско проучване в Университета в Мичиган показва, че свежият въздух, дори в мразовитите дни, помага за по-добра концентрация. Но внимание! Този ефект имат разходките в парка или гората, а не по улиците, натоварени с трафик и още по-малко в моловете.

Храна за мозъка

Можете да подобрите концентрацията на детето в училище и чрез храненето му. Включете в менюто повече зелен боб, сусам, сьомга, тиквени семки, спанак, орехи, гъби, сладка царевица, лук. Всички те съдържат сол №5 калиев фосфат, която е основна за нервната система. Без нея нервните импулси, които се получават при възбуждането на нервните клетки (невроните) по-трудно се предават към системите и органите в тялото. Тоест ефективността на този процес осигурява подбора и съхраняването на информацията от мозъка. Неслучайно в продължение на 2-3 месеца е добре денят на детето да започне с 10 таблетки от Шуслерова сол №5 в топла вода – тя има стимулиращо и ободряващо действие. Комбинацията от Шуслерови соли за концентрация и за подготовка преди контролни и изпити може да се ползва продължително време.

Всичко, от което се нуждаем, е любов

Изключително важно е! Много по-важно от амбициите ни и отличните оценки: децата преди всичко трябва да се чувстват подкрепяни и обичани и да им се обяснява защо изискваме толкова от тях. В една от своите книги известният моделиер Пако Рабан обяснява, че децата трябва да знаят за света на конкуренцията и неговите механизми, но никога да не забравят, че родителската обич е безусловна. Малчуганите трябва да са спокойни, че с каквито и оценки да се върнат у дома, винаги ще срещнат разбиране, топлота и безкрайна обич.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X