Напишете дума/думи за търсене

Храни против депресия

Според диетолозите всяка безвкусна и еднообразна храна рязко понижава емоционалният фон. Има продукти, които могат да предизвикат депресия, но те не са толкова много - кафе, захар, изкуствени подсладители, червено месо. Лекарите отбелязват, че хората, които пият повече от три чаши кафе на ден, са по-склонни към депресии. Диетолозите свързват този факт със зависимостта от кофеина, който действа като допинг - ако се лишите от него, се чувствате безсилни и нещастни. За да не станете жертва на кофеиновата депресия, пийте не повече от една-две чаши дневно и правете паузи в консумацията.

Много хора посягат към сладките храни с идеята, че са антидепресант, но изследванията показват, че захарта усилва депресията и отпадналостта. Причината е, че сладките храни предизвикват пристрастяване - организмът се приспособява да изработва много инсулин, а отсъствието на поредната „сладка доза" води до рязко понижаване на настроението. Редовната употреба на подсладители с аспартам също предизвикват депресия.

Тлъстите меса влияят върху дейността на нервната система - от тях човек става раздразнителен, бързо се уморява и спи лошо.

До депресия води недостатъчната консумация на растителни масла и мазна морска риба. Склонни към нервни сривове са и хората, които имат недостатък от магнезий, фолиева киселина и витамин B6. Дефицитът им води до ниски нива на серотонин - вещество, което отговаря за доброто настроение.

Суровите диети са сред главните виновници за емоционален дискомфорт. Не консумирайте храни, които не обичате, за да не се чувствате нещастни и мрачни.

За да избягате от депресията, хапвайте повече сирене, пилешко месо, риба, макарони, пълнозърнест хляб.

Според психолозите добро средство против лошо настроение в края на лятото, са червеният, жълтият и оранжевият цвят. Снабдете се с портокали, мандарини, моркови, тиква, червен лук, ананас, царевица. Всички те са нискокалорични, така че не представляват заплаха за фигурата ви.

Не забравяйте за продуктите, които са източник на магнезий и витамин В6 - банани, орехи, зелена салата. Не понижават нервната възбудимост и нормализират съня. А в периодите, когато ви е тъжно, се „излекувайте" с няколко блокчета черен шоколад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X