Напишете дума/думи за търсене

4 неочаквани стратегии за дълголетие

Най-популярните правила за дълголетие за познати на всички: спортувайте, хранете се здравословно, не пушете. Има обаче и други, по-малко известни стратегии, които освен това са и доста приятни.

По-често си позволявайте да мързелувате
Най-силните аргументи в полза на мързела дава германският физиолог Макс Рубнер. В неговата теория всички живи същества в зависимост от масата на тялото си притежават запас от енергия (калории) – от скоростта на нейното изразходване зависи продължителността на живота. Ако не вярвате, сравнете средната възраст на животните, живеещи в зоопарка, и на тези в дивата природа. При първите тя често е по-висока, тъй като в живота им има по-малко стрес и движение. Почивката, спокойствието, а понякога и откровеният мързел и пълната инертност функционират като програма за възстановяване на баланса, заложен в тялото. Така се нормализира пулсът, дишането, сърдечната дейност.

Откажете се от интензивния фитнес
Според последни проучвания, всекидневните интензивни тренировки понижават имунитета. За да укрепите защитните сили на организма, да подобрите мускулния тонус и да увеличите продължителността на живота, предпочитайте умереното натоварване. Препоръчителният спортен режим включва: 30 мин енергични ходене 3–4 пъти седмично; всекидневна медитация в движение (по време на разходка); 10–15 мин разтягане на всички групи мускули 3 пъти седмично.

Хранете се умерено
Разумният прием на калории не само защитава от натрупване на наднормени килограми, но и продължава живота.Така пестим силите, необходими на преработване на храната и забавяме метаболизма – а това, според някои учени, е главният фактор за дълголетие. Не превишавайте дневната норма от 1500–1600 ккал и от време на време минавайте на вегетарианско меню.

Намерете своята „икигай”
Икигай в Япония наричат целта на живота – това, което ни кара да се събуждаме сутрин. В едно изследване, при което в течение на 11 месеца са наблюдавани дълголетниците в Окинава, е станало ясно, че икигай защитава възрастните хора от стрес, развитие на Алцхаймер, артрити и инсулт. Тези, които имат ясна цел в живота, живеят по-дълго и имат по-остър ум от тези, които нямат такава цел. Личният житейски смисъл е една от причините, които карат енергията да циркулира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X