Напишете дума/думи за търсене

Какво да пием, за да живеем по-дълго

Няма да ви препоръчваме екзотични билки, скъпи биошейкове и дори любимото ни вино.

Според испански учени вълшебният еликсир, който поддържа младостта и удължава живота, е кафето. Резултатите от изследване, продължило 18 години, сочат, че традиционното за мнозина еспресо може да понижи риска от смърт.

В проучването на испанския университет Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) са взели участие 19896 европейци, средната възраст на които през 1999 г. е била 37,7 години. Те са попълвали списъкза консумацията на кафе, начина си на живот, хранителните си навици и здравословното си състояние.

Според получените резултати консумацията на 4 чаши кафе дневно понижават риска от смърт с 64%. Две допълнителни чаши носят понижение от още 22%, а за хората над 45-годишна възраст - с 30%. Главна роля в продължаването на живота има полифенолът - антиоксидант, съдържащ се в зърната на кафето.

Учените обаче отбелязват, че този факт не бива да ни кара да наблягаме на кафето и да забравим за здравословния начин на живот. Умерената консумация на ароматната напитка трябва да е съчетана с физическа активност, отказ от цигарите и здравословно хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X