Напишете дума/думи за търсене

Лечението с гъби може да спаси човек

Лечението с гъби е познато от 4000 г. Известни са над 350 вида, повечето от които растат в Китай и Япония. Още в книгата „Канон на медицината“ на известния лекар, философ и учен Авицена първо място по лечебни свойства заемат гъбите. Те помагат при ревматизъм, високо кръвно, диабет, хронична умора, мигрена, дори при множествена склероза, левкемия и рак.

Шийтаке помага при диабет

В Япония тази гъба лекува захарен диабет, настинки и стимулира кръвообръщението. Шийтаке е противотуморна гъба и понижава високото кръвно.

Рейши дарява с дълголетие

Наричана „свещената гъба“ или „гъбата на дълголетието“, тя е „вълшебният крал на целебните растения“ и най-силният помощник в борбата с всякакъв вид тумори. Освен това смекчава страничните ефекти от химиотерапия. Рейши помага за гоненето на страхове, лекува бронхит, понижава висока кръвна захар и холестерол, облекчава болки в ставите, подобрява автоимунни заболявания, язва, гастрит. Императорите от Великите японски и китайски династии превръщат консумацията на рейши, под формата на чай или извлеци, в религиозен ритуал, осигуряващ дълголетие и жизненост.

Мейтаке успокоява нервите

Тази гъба е наричана „танцуващата гъба“, защото формата й напомня танцуваща нимфа. Използва се за намаляване на злобата и за успокоение на нервите. Често присъства на китайската и японската трапеза. В миналото гейшите се предпазвали от напълняване, като редовно приемали мейтаке.

Агарикус блазеи бави стареенето

Гъбата, която познават и ацтеките, идва от бразилските дъждовни гори и се нарича „златна гъба“, „гъба на живота и дълголетието“ или „гъба на Бога“. В миналото се използвала като последно средство за помощ при сериозни заболявания, включително диабет и рак. Чудодейна е, защото има силата да спре растежа на тумора.

При изследване на коренните жители на тропическите гори недалеч от Сан Пауло, където живеят предимно 90-100 годишни ловци и рибари, учените установили, че биологичната им възраст била много по-малка от официалната. Те забелязали, че клетките на организма им се делят със забележимо по-малка скорост в сравнение с останалите хора, а това означава, че процесът на стареене се забавя. И причината била редовният прием на гъбата агарикус.

Кордицепс тонизира тялото и ума

В Китай тази гъба се смята за национално лековито съкровище и свещено тонизиращо вещество. Гъбата расте на много студено в Цинхай - тибетските гори, на около 2000 до 4000 м надморско равнище, при недостиг на кислород. Кордицепс паразитира върху гъсениците на определен вид пеперуди Hepialide. При приближаването на гъсеницата, гъбата изхвърля спори, които проникват в нея през кожата. Спорите прорастват едва, когато гъсеницата се зарива в земята, за да прави пашкул. Загиналата гъсеница не гние, вероятно кордицепсът произвежда вещества, които възпрепятстват процесите на разлагане. Като хранителна добавка тя повишава енергията и жизнеността.

Всички видове гъби може да се намерят като хранителна добавка в биоагазините или да се поръчат по интернет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X