Напишете дума/думи за търсене

6 съвета за здрав черен дроб

Черният дроб е изключително важен за здравето. Този голям орган работи денонощно, за да филтрира и да снабди със съсирващи белтъци циркулиращата в тялото кръв, да усвои полезните съставки в храната и да изхвърли вредните и отровните вещества, попаднали в организма.

Без работещ черен дроб тялото изключва и това може да стане, ако самият черен дроб бъде отровен. За щастие той си има собствен механизъм за детоксикация. И все пак този орган трябва да бъде подпомаган, за да се чувства добре.

Ето няколко съвета как да поддържате черния си дроб дееспособен и в добро здраве:

1. Четете етикетите на храните

Трябва да се внимава най-много са това колко захар и фруктоза съдържат и дали са им добавени изкуствени оцветители, овкусители и подсладители. Вредно за черния дроб е и съдържанието на соево олио и други нискокачествени мазнини, както и на трансмазнини. Захарта е изключително вредна за черния дроб. Също като алкохола тя може да го разболее, ако се консумира в големи количества.

2. Избягвайте алкохола

Макар чаша червено вино на ден да е полезна, пиенето на твърде много алкохол претоварва черния дроб, който трябва да го разгради. Препиването и редовната употреба на алкохол причиняват цироза на черния дроб. Ето защо е добре отвреме на време да давате почивка на своя от алкохолни питиета.

3. Избягвайти храни, към които сте алергични

Въпрос на здравомислие е да не ядете нещо, към което имате арлегия, дори слаба. Но ако ви е нужен още по-сериозен мотив за това, имайте предвид че хранителните алергии удрят право в черния дроб подобно на отровните гъби.

4. Пийте вода

Всеки знае, че трябва да се пият по 8 чаши вода на ден – тоест около 2 литра. Тялото трябва да е хидратирано, за да може да изхвърля токсини през пикочния мехур и червата, което облекчава работата на черния дроб.

5. Яжте органични храни

Неорганичните храни съдържат пестициди, хормони и антибиотици, които трябва да бъдат филтрирани от черния дроб. Продуктите за дома също трябва да са естествени и органични, защото кожата на човека абсорбира всичко и токсините лесно влизат в тялото през нея.

6. Яжте разнообразна храна с много плодове и зеленчуци

Наблягайте и на ферментирали храни - туршии, кисело мляко, кисело зеле и пр. Те поддържат чревната флора от полезни бактерии в добро здраве. А тези бактерии произвеждат какво ли не - от храносмилателни ензими до хормона серотонин. Здравият храносмилателен тракт облекчава много работата на черния дроб при филтрирането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X