Напишете дума/думи за търсене

Тялото сигнализира за недостиг на фолиева киселина така

Фолиевата киселина, наречена още фолат или витамин B9, е от решаващо значение за здравето, тъй като помага на тялото да произвежда и ремонтира ДНК и червени кръвни клетки. Ако организмът изпитва недостиг на това вещество, може да изпитаме някои симптоми и дори да развием анемия.

Кои са най-честите признаци, които показват, че тялото се нуждае от повече фолиева киселина.

1. Когнитивни проблеми

Фолиевата киселина е изключително важна за централната нервна система. Ако на тялото му липсва този витамин, може да се борите с депресия, да имате проблеми с концентрацията, да забравяте по-често и да сте по-раздразнителни. Ако не се лекува правилно, недостатъчният прием на фолиевата киселина може също да увеличи риска от развитие на сериозни смущения като деменция или Алцхаймер.

2. Болки в тялото

При тежки случаи на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, мозъкът получава по-малко кислород, отколкото би трябвало. В отговор мозъчните артерии започват да се подуват, причинявайки главоболие. Мозъкът обаче не е единственият орган, който може да изпита недостиг на кислород, така че може да почувствате болка и в други части на тялото, особено в гърдите и краката.

3. Бледа кожа

Хемоглобинът е протеин, който се съдържа в червените кръвни клетки, и е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до всичките телесни тъкани. Когато на тялото не му достига фолиева киселина, нямате достатъчно червени кръвни клетки и хемоглобин, за да осигурите на вътрешни си органи необходимото количество кислород. Това може да доведе до чувство на мускулна слабост, умора, скованост в ръцете и в краката и бледа кожа.

4. Задух

Ако забележите, че оставяте без въздух, когато правите неща, с които обикновено се справяте без никакви проблеми, това означава, че нивото на кислород е ниско, а в тялото ви няма достатъчно червени кръвни клетки. Заедно с този симптом може усетите сърцебиене, чувство на замаяност, а възможността да припаднете е голяма.

5. Храносмилателни проблеми

Стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, болка в стомаха и диария след хранене може да са първите признаци, че в тялото ви няма достатъчно фолиева киселина. В тежки случаи може да страдате и от анорексия, която обикновено води до значителна загуба на тегло.

6. Рани в устата и подут език

За недостиг на витамин В9 свидетелства и езикът, който може да е подут, червен или лъскав обикновено около върха и ръбовете. Поради намаляването на броя на червените кръвни клетки може да се почувствате болка, когато преглъщате, или да наблюдавате възпаление на езика и стоматит.

7. Намалено чувство за вкус

В допълнение към раните в устата недостигът на фолиева киселина може да доведе до проблеми с дегустацията на храната. Това се случва, защото вашите вкусови рецептори, наречени папили, не може да изпращат сигнали към мозъка чрез нервната система поради съществуващите проблеми с езика.

Как да се лекува дефицит на фолиева киселина

Най-лесният начин за наваксване на дефицита на фолиева киселина е чрез промяна в хранителния режим. Яжте повече тъмнозелени зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, спанак и аспержи. Консумирайте цитрусови плодове, боб, гъби и пълнозърнести храни редовно.

Ако не ви се нравят някои от храните, винаги може да приемате фолиева киселина под формата на таблетки веднъж дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X