Напишете дума/думи за търсене

Хидратирайте се с храна

Чували сте приказката, че е хубаво на ден човек да приема поне по литър и половина вода, нали? За доста от нас обаче това звучи обезсърчително, тъй като не са много на „Ти” с достатъчния прием на тази животворна течност. Спокойно, и това си има цака. Не е нужно да изпивате цялата си дневна дажба вода. Приблизително 20% от нея се съдържа в храните, които консумираме, особено в плодовете и зеленчуците. Вижте кои са едни от най-хидратиращите храни, съдържащи над 90% процента вода в тях.

краставица

съдържание на вода: 96.7%

Хем свежа, хем достатъчно влажна за тялото ви, хем перфектна за салати. А ако искате да засилите още повече хидратиращата мощ на краставицата, направете си таратор.

айсберг

съдържание на вода: 95.6%

Хрупкавата маруля тип айсберг съдържа предостатъчно вода в себе си.

За да поддържате достатъчно хидратирано тялото си в жегите, винаги слагайте в сандвичите си листо от нея. Или пък правете щедри салати, придружени с пилешки късчета.

целина

съдържание на вода: 95.4%

Ако сте чували градската легенда, че целината e от храните, съдържащи отрицателни калории (това са храни, за които тялото използва повече енергия, за да смели и усвои, а в замяна получава по-малко от изразходеното), то нека кажем, че това не е съвсем вярно. Като всички храни с високо съдържание на вода, целината има много малко калории – само 6 на стръкче. За сметка на това съдържа фолиева киселина и витамините A, C и K. Заради високото си съдържание на вода неутрализира стомашната киселина и се препоръчва като естествено лекарство против киселини.

карфиол

съдържание на вода: 92.1%

Нека светлият тен на карфиола да не ви заблуждава – той съдържа много вода, витамини и фитонутриенти, които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях се понижава нивото на холестерол и е ефикасен лек в борбата с рак на гърдата.

диня

съдържание на вода: 91.5%

Не е нужно да си ядрен физик, та да ти стане ясно от един поглед, че динята е пълна с вода. Но този плод, богат на сок, е сред най-богатите източници на ликопен – антиоксидант, който се намира в червените плодове и зеленчуци - мощен враг на рака.

грейпфрут

съдържание на вода: 90.5%

Този сочен и силен като вкус цитрус помага за понижаване на лошия холестерол и маха няколко сантиметра от талията ни. Освен това засилва изгарянето на мазнини и стабилизира кръвната захар.

ягоди

съдържание на вода: 91.0%

Всички горски плодове са доволно хидратиращи храни, но ягодите са определено с една вода напред. Малините и боровинките съдържат около 85%, а къпините 88.2%.

Други първенци сред хидратиращите храни

репички - 95.3% съдържание на вода

домати - 94.5% съдържание на вода

зелени капии - 93.9% съдържание на вода

спанак - 91.4% съдържание на вода

броколи - 90.7% съдържание на вода

жълт пъпеш - 90.2% съдържание на вода

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X