Напишете дума/думи за търсене

Малко известни стратегии за дълголетие

Най-популярните правила за дълголетие за познати на всички: спортувайте, хранете се здравословно, не пушете. Има обаче и няколко по-малко известни.

По-често си позволявайте да мързелувате
Най-силните аргументи в полза на мързела дава германският физиолог Макс Рубнер. В неговата теория всички живи същества в зависимост от масата на тялото си притежават запас от енергия (калории) – от скоростта на нейното изразходване зависи продължителността на живота. Почивката, спокойствието, а понякога и откровеният мързел и пълната инертност функционират като програма за възстановяване на баланса, заложен в тялото. Така се нормализира пулсът, дишането, сърдечната дейност.

Откажете се от интензивния фитнес
Според последни проучвания, всекидневните интензивни тренировки понижават имунитета. За да укрепите защитните сили на организма и да увеличите продължителността на живота, следвайте този спортен режим: 30 мин енергични ходене 3–4 пъти седмично; всекидневна медитация по време на разходка; 10–15 мин разтягане на всички групи мускули 3 пъти седмично.

Хранете се умерено
Разумният прием на калории не само защитава от натрупване на наднормени килограми, но и продължава живота. С повече храна забавяме метаболизма, а това, според някои учени, е главният фактор за дълголетие. Не превишавайте дневната норма от 1500–1600 ккал и от време на време минавайте на вегетарианско меню.

Намерете своята „икигай”
Икигай в Япония наричат целта на живота. В изследване, при което 11 месеца са наблюдавани дълголетниците в Окинава, е станало ясно, че икигай защитава възрастните хора от стрес, развитие на Алцхаймер, артрити и инсулт. Тези, които имат ясна цел в живота, живеят по-дълго и имат по-остър ум от тези, които нямат такава цел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X