Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморската кухня - храна за дълголетие (+рецепти)

Средиземноморската кухня не е продукт на определена етническа група или култура. Това е нарицателно за кулинарните тенденции, които се споделят от различни народи, живеещи в региона около Средиземно море.

Средиземноморската кухня има едно основно правило – храната да се приготвя максимално просто, за да запази вкуса и качествата си. Готви се бързо, без да се прилагат кулинарни еквилибристики.

Основните характеристики на тази кухня до голяма степен са оформени от климата и географията на региона. Средиземноморието може да бъде разделено на три кулинарни региона - Източно Средиземноморие, Южна Европа и Северна Африка.

В първия регион място намират кулинарните обичаи на Гърция, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Палестина и Египет. Киселото мляко и пресните сирена фета, халуми и лебана се открояват в кухнята на Източното Средиземноморие. Вкусовете и ароматите на магданоз, смрадлика, мента и лимонов сок доминират върху рецептори на небцето, докато наровете и ядките са редовни съставки в сосовете.

В тази кухня пържените храни не се толерират. Агнешкото, овнешкото, птичето и козето месо обикновено се приготвят на скара, независимо дали са цели парчета или под формата на шишчета или кебап. От зърнените култури оризът и булгурът са доста предпочитани, а нахутът се използва често като заместител на месото. Разбира се, той е неизменна част от приготвянето на култовата разядка хумус.

Националната гръцка кухня също се отличава с огромно разнообразие на ястията. Основно място заемат морските дарове, а едно от любимите месни ястия е сувлаки (агнешки или свински шишчета). Месото и зеленчуците южните ни съседи задушават, овкусени с най-различни подправки: лук, чесън, магданоз, мента, пипер, винен оцет.

Кухнята на Южна Европа обхваща гозбите на Италия, Южна Франция и Испания. За разлика от другите средиземноморски кухни тук виното е важен елемент. Не само като подобрител на вкуса, но и като компаньон на гозбите.

Доматите, чесънът, каперсите, аншоата, горчицата, анасонът и кедровите ядки се използват в различни комбинации за ароматизиране на ястията в този клон на средиземноморската кухня.

В Испания популярен обичай при ядене в заведение е да се сервират тапас (мезета) с питие. Тук са и картофената тортиля, гаспачо, паеля, мигас, чоризо, хамон серано и различни сирена.

Северноафриканската кухня пък се характеризира с обилно използване на подправки. Ястията от Мароко, Алжир, Тунис и Либия преливат от кимион, кориандър, шафран, канела, карамфил, люти чушки и червен пипер. Хариса и рас ел ханут са два огнени микса от подправки, използвани предимно в мароканската кухня, които придават характерна топлина на яхниите и сосовете. Сушените фурми, кайсии и стафиди често се появяват в манджите от този регион.

Кускусът е особено популярен в тази част на света.

Агнешкото, овнешкото и козето месо са най-предпочитаните сред животинските протеини, а мароканският тажин - бавно варено ястие с месо, зеленчуци и сос, приготвен в керамичен съд с конусовидна форма, е може би най-разпознаваемата гозба от тази част на Африка.

Въпреки особеностите на трите средиземноморски региона във всеки от тях присъстват зеленчуци, билки и зехтин. И много чесън, разбира се. Като добавим към това риба, морски дарове, сирена, паста, ориз, маслини, риган - получаваме една обща представа за възможностите на тази кухня.

Кулинарните традиции диктуват използването на босилек, риган, мащерка, розмарин, риган, магданоз, копър, мента, чесън, естрагон, копър, кантарион и шафран.

Най-широко използваната и преобладаваща съставка в кухнята на Средиземно море е зехтинът.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X