Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморската кухня - храна за дълголетие (+рецепти)

Патладжанът, артишокът, тиквата, доматите, бобовите растения, гъбите, бамята, краставиците, зеленолистните са най-често намерилите място зеленчуци на трапезата. Те се поднасят печени на фурна, печени на грил, на пюре и поднесени в пресни салати. Салатите са с много маслини, със сушени на слънце домати, рукола, спанак, с много подправки и обилно овкусени със зехтин.

Разбираемо, предвид името на кухнята, морските дарове са черешката на тортата.

Неслучайно средиземноморската диета е толкова популярна напоследък. Не само че помага за регулиране на теглото, но е особено подходяща за поддържане на добро здраве. Безспорен факт, е че тя удължава живота и е сред диетите на дълголетните нации.

Кои са типичните ястия?

Широко разпространена е брускетата, или препечена със зехтин филийка хляб. Родината й е централна Италия. Тя е прекрасно предястие с изобилни варианти за гарниране – с пресни домати, с пасиран чеснов крем, с яйчена салата, с риба, със сирена, с прошуто, с боб, зеленчуци...

Не може да става дума за тази кухня и да не споменем Нейно Величество пастата. В зависимост от формата й се подправя различно – с песто, зеленчуци, морски дарове или сирена.

Десертите са леки и вкусни – крем брюле, тирамису, сладолед със смокини, банофи (банани с карамел и сметана).

Други типични средиземноморски храни са лазаня, паеля, спагети „Айоли“, талиатели с манатарки, свинско със салвия, гръцка салата с фета, салата „Капрезе“, салата с рукола и кедрови ядки, риби и морски дарове.

Тажин с агнешко и зеленчуци

500 г месо от агнешки бут на кубчета

2 глави лук на полумесеци

400 г домати

259 г нахут от консерва

3 средни картофа на кубчета

2 моркова на шайби

500 г телешки бульон

6 фурми на ситно

1 с.л. нишесте

3 с.л. зехтин за готвене

1 щипка канела

1 к. л. смлян кимион

3/4 к. л. смлян бахар

1 к. л. смлян кориандър

1 к. л. черен пипер

1 Загрейте зехтина и сотирайте месото. Извадете агнешкото и в тигана сложете лука и подправките. Гответе, докато зеленчукът омекне. Обелете доматите и нарежете на ситно.

2 В тажин, или в друг глинен съд, наредете месото, лучената смес, морковите, картофите, фурмите и нахута. Залейте с бульона и сложете доматите. Печете 60 мин в предварително загрята фурна на 180°С, или докато месото омекне.

3 Разтворете нишестето в 2 с.л. вода и прибавете към ястието, за да сгъсти, ако има нужда. След 5 мин изключете фурната. Сервирайте със сварен ориз.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X