Напишете дума/думи за търсене

Защо във всяка кухня място трябва да има джинджифилът

Той навлезе сравнително скоро в нашата кухня и вече дори не е непоносимо скъп, така че можете спокойно да го включите в ежедневното си меню.

Казват, че джинджифилът съдържа всички шест вкуса – на солено и сладко, люто и горчиво, кисело и стипчиво. Освен това може да се приготвя по всевъзможни начини – да се пече, вари, задушава, пържи, маринова.

На първо място поставяме чаят от джинджифил, който освен че има много интересен вкус на лимон и нещо екзотично, има десетки полезни свойства. За приготвянето на чай се ползва пресен корен - парченце колкото палец се обелва, измива се и се нарязва на много ситно и се вари в 1 л вода. Не го пийте обаче вечер, защото възбужда.

За да бъдете здрави, се възползвайте от следната рецепта: вземете 2 средно големи корена джинджифил, обелете ги, измийте ги, подсушете и ги настържете. Смесете ги с ? кг хубав домашен мед и разбъркайте добре. Поне три пъти на ден консумирайте по една лъжица и организмът ви ще се отблагодари.

Джинджифилът е изключително популярен в азиатската кухня. Каквото и да приготвяте, ако започнете с леко запържен джинджифил и чесън, а после добавите и соев сос, мигновено ще придобие азиатски вкус. Друг вариант да добавите екзотика към ястието си, е да настържете малко джинджифил, да го сложите за няколко часа във вода и да го добавите към манджата преди да я свалите от печката. Друг начин за приготвянето му е захаросването. Обелен и нарязан се вари в гъст захарен сироп. Може да си направите и бира от него: в 1.5 л вода се добавят 3 с.л. захар, 1 кубче мая и 1 малко коренче настърган джинджифил. Оставя се да ферментира с незатворена капачка 2-3 дена, след това се прецежда, охлажда и бирата е готова за консумация. Но внимавайте наистина с капачката, не я затваряйте до край.

Съществуват и много рецепти за сладкиши с джинджифил. С него можете да ароматизирате сладкото или компотите, както и да направите сироп.

Ползите от него

- При пържене джинджифилът неутрализира свободните радикали, които мазнината образува при висока температура

- Силен антиоксидант

- Има антисептичне свойства и е чудесен за превенция от грип

- Стимулира храносмилането и подобрява работата на червата

- Действа прочистващо на целия организъм

Съхранение

Пресният джинджифил се съхранява в хладилника за около месец. Сушеният се пази на тъмно и сухо място. Ако го приберете в хладилника, ще запази по-дълго ароматите си.

NB

Джинджифилът не се препоръчва на бременни, кърмачки и малки деца, както и на хора със сърдечносъдови проблеми, камъни в жлъчката и болести, свързани с мозъка.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X