Напишете дума/думи за търсене

Пътеводител на виното

За да се насладите на божествената напитка в пълния й блясък, никога не е излишно да се запознаете с някои дребни детайли. Винените експерти обясняват, че през последните години пиенето на вино се е променило - така че е време да направите ъпгрейд на познанията си.

Не е задължително червеното вино да се пие топло

Прието е да смята, че червеното вино трябва да е на стайна температура. Обаче никой не ни казва каква е мярката за температурата вкъщи. Ако у вас е 25 °C, рискувате да предложите на гостите си глинтвайн. Така че не се страхувайте да сложите бутилката с червено вино в хладилник няколко минути преди поднасяне и да я охладите до 15 - 18 °C.

Бялото не е бива да е ледено

Това е още една популярна заблуда. Бялото вино е хубаво да е студено, но не ледено. Ако добавите лед към виното, то губи вкусовите си качества. Ако не ви е безразлично какво пиете, забравете за фризера.

Вино може да се пие и от чаши за коняк

Не винаги, но ако в ресторанта ви предложат вино в чаша с тясно гърло (тип за шампанско), и твърдят, че нямат други, помолете да прелят съдържанието в чаша за коняк. За да се насладите наистина на виното, ви е необходимо определено пространство. Чашата не бива да е тясна, в противен случай нищо няма да разберете от вкуса.

Не се страхувайте от сомелиерите

Още един съвет, ако пиете вино в ресторант - не се колебайте да поискате съвет от сомелиера. Обикновено сомелиерите не са надути сноби, които ще ви поучават и ще опитат да ви продадат най-скъпото си вино (разбира се, може да попаднете и такъв вариант), а компетентни хора, които имат за цел да направят вечерята ви по-приятна.

Не твърдете, че знаете всичко за виното

Експертите казват: „Колкото повече знаете за виното, толкова по-малко знаете за виното”. Не се захващайте да убеждавате приятелите си, че знаете всичко за даден сорт вино. Причината е, че един сорт грозде (например мерло) може да даде различни по вкус вина - в зависимост от почвата и страната на произход. Например, австралийският шираз и френският шираз са много различни.

Не пренебрегвайте винените приложения за мобилни телефони

Смятате, че виното и новите технологии са несъвместими? Дълбоко грешите. Специални приложения могат да ви помогнат да изберете правилното вино - например, за подарък или пък за отлично съчетание с приготвената от вас вечеря.

Забравете правилото „червено - за месо, бяло - за риба”

Добрата храна и доброто вино винаги могат да се съчетаят, а цветът като цяло няма общо с това. Има сортове бяло вино, които великолепно се съчетават с месо, и червени вина, които опитните сомелиери препоръчват към риба. Изхождайте от собствените си предпочитания, а не от правила, които отдавна са остарели.

Не пазете вино за специален случай

Колкото и специално да е, това е просто вино. Не го съхранявайте с години в очакване на специален повод, достоен да отворите заветната бутилка. Всичко си има своя срок на годност.

Не издигайте виното в култ

Виното е добро допълнение към интересен разговор, но далеч не е единственият му повод. Наслаждавайте се на общуването, а не на сравнението между съдържанието на чашата си в момента и виното, което сте пили миналата година във Франция. Не се напрягайте, отпуснете се.

За още практични съвети и полезна информация търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.
В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.
От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!
На нашия сайт mila.bg пък всеки ден ще откриете нови рецепти и любопитни статии за здраве, красота и хармоничен начин на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X