Напишете дума/думи за търсене

Сосове за основни ястия

Винегрет от печени червени чушки

лесно

4 порции

35 мин

40 ккал

мазнини 3,2 г

фибри 1,1 г

протеини 0,6 г

въглехидрати 1,6 г

1 голяма червена чушка

1 1/2 с.л. зехтин

1 1/2 с.л. червен винен оцет

1 с.л. риган

1 скилидка чесън на четвъртинки

щипка лют червен пипер

1 Загрейте фурната на 220?C. Сложете чушката в тава, застлана с хартия. Поръсете с 2 ч.л. зехтин. Печете 15-20 мин, като обърнете зеленчука на половината време. Увийте с фолио и оставете настрана за 20 мин. Обелете ципата и махнете семките. Нарежете на едро.

2 Сложете чушката в блендера. Прибавете останалия зехтин, оцета, ригана, чесъна и лютия червен пипер. Блендирайте до гладкост. Сервирайте с месо.

Глазура с коняк и горчица

без холестерол

лесно

4 порции

20 мин

128 ккал

мазнини 0,3 г

въглехидрати 32,7 г

фибри 0,8 г

протеини 0,7 г

2 с.л. портокалова кора

1 ч.ч. портокалов сок

1/2 ч.ч. пудра захар

1/3 ч.ч. коняк

2 големи стръка мащерка

2 ч.л. дижонска горчица

Сложете портокаловата кора и сок, захарта, коняка, мащерката и горчицата на ниска температура. Гответе 3 мин, или докато захарта се разтопи, бъркайте от време на време. Увеличете температурата до средна. Оставете да къкри 5 мин, или докато сместа леко се сгъсти. Прецедете и оставете настрана 30 мин. Тази глазура е най-подходяща за печена шунка.

Грейви от червено вино

лесно

2 порции

10 мин

30 г масло

2 с.л. брашно

1/4 ч.ч червено вино

2 ч.ч. телешкибульон

2 стръка мащерка

Разтопете маслото на средна температура. Прибавете брашното и бъркайте 1-2 мин, или до златисто. Излейте червено вино, бъркайте постоянно. Добавете бульона постепенно, като не спирате да бъркате. Сложете мащерката и оставете да къкри 5 мин, или докато леко се сгъсти. Прецедете и сервирайте с пуешко месо и печени зеленчуци.

Пикантен авокадо сос

лесно

20 мин

2 порции

60 ккал

мазнини 5,9 г

фибри 0,9 г

протеини 0,8 г

холестерол 1 мг

въглехидрати 0,5 г

1 авокадо наполовина

1/2 ч.ч. магданоз

1/2 ч.ч. кориандър

1/2 ч.ч. сок от лайм

1/3 ч.ч зехтин

1/4 ч.ч. печени бланширани бадеми

1/4 ч.ч. кисело мляко

1 с.л. бял винен оцет

2 зелени люти чушки на ситно

1 стрък пресен лук на едро

1 скилидка чесън на четвъртинки

1/4 ч.л. пудра захар

Сложете вътрешността на авокадото в блендера. Прибавете кориандъра, магданоза, сока от лайм, зехтина, бадемите, киселото мляко, оцета, лютите чушки, лука, чесъна и захарта. Осолете със сол и черен пипер. Блендирайте до гладкост и сервирайте към скариди.

За още вкусни предложения, практични съвети, тенденции четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве". В него ще откриете още шест идеи за романтична закуска.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. На страниците му ще намерите кратък курс по индийска кухня, нисковъглехидратни хранителни комбинации, с които да започнете деня, рецепти със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кардамона – подправката за здраве и потентност, а наш специален гост е Деси от „Сладката история на Деси Томова“.

Тя е майстор на огледалните глазури и е създател на първия ванилов екстракт, произведен в България. Нейните неустоими кулинарни произведения изкушават с вкус.

Сигурно си мислите, че едва ли има рецепта с лук, която да ви изненада. Ние обаче ви хвърляме ръкавицата с три неочаквани идеи с лук.

Шоколадовите традиции на света също са в списанието. От специалиста по хранене Ани Стойчева ще разберете кои са най-полезните пробиотици, а Мира Донкова от Marmottes et chocolat ще ви сподели какво може да сготвите с екзотичния цитрус юзу.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X