Напишете дума/думи за търсене

Този тип майка е по-вероятно да доживее до 95 години или повече

Ако изчакате да имате деца малко по-късно в живота, може да увеличите шансовете си да оцелеете до дълбока старост. Стресът от раждането на деца може да е причината да живеете по-дълго, ако отложите старта да станете майка.

Проучване на Медицинския факултет на Бостънския университет, публикувано в списание Menopause, установява, че жените, които станат майки по-късно през живота си (след 33-годишна възраст), имат по-голям шанс да доживеят до дълбока старост, отколкото тези, които са родили последното си дете преди 30 години.

Според изследователите, ръководени от професора по биостатистика Паола Себастиани, жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, имат два пъти по-голяма вероятност да доживеят до 95 или повече години, в сравнение с тези, които са го направили преди 29-годишната си възраст.

Констатациите предполагат, че способността да се ражда в напреднала възраст е индикация за по-бавно стареене.

Себастиани и нейният екип анализират данни от Family Study за дългия живот - проучване на 551 семейства, много от чиито членове са живели добре в по-късните си години. Те определили възрастта, която 462 жени са имали, когато са родили последното си дете, и колко време в крайна сметка е продължителността на живота им.


Учените откриват, че не само по-възрастните майки имат дълъг живот, но те са два пъти по-склонни да доживеят до 95 или повече години от тези майки, които са спрели с ражданията преди 29-годишна възраст.

Изследователите вярват, че по-късно в живота майките могат да притежават генетични варианти, които забавят процеса на стареене и намаляват риска от заболявания, свързани с възрастта, които могат да повлияят на плодовитостта (като рак на яйчниците или диабет). Жените с такива варианти може да са в състояние да раждат деца за по-дълъг период от време, увеличавайки шансовете им да предадат тези гени на бъдещите поколения.

Друг от авторите на изследването, доктор Томас Пърлс казва: "Тази възможност (за бавно стареене на генетични варианти) може да е улика защо 85 процента от жените живеят до 100 или повече години, докато само 15 процента от мъжете го правят."

Всичко е свързано с гените и предаването на тези добри гени на следващото поколение. Доброто може да дойде само когато изчакате да пораснете, за да имате деца. Вие сте по-заземени и сте наясно с това кои сте наистина.

Може би ви е било приятно да сте готината леля на всички деца на приятелите ви за известно време, преди да решите да имате свои собствени. Каквато и да е причината, знайте, че получавате шанса да живеете по-дълго с децата си, когато отложите тяхното появяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X