Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които никой не ни казва за остаряването

Какво не знаем за остаряването? Кои са темите, по които рядко се говори?

Много знания

Наричат ги „златни години“ и това не е без причина. Остаряването има своите предимства. И едно от тях е, че вие сте добри в използването на знанията, които сте натрупали. Това се нарича кристализирана интелигентност и продължава да се подобрява, дори когато минете 65 или 70 години.

По-щастливи

С годините вероятността да изпитвате по-лесно щастие се засилва. Със сигурност започвате да се ядосвате по-рядко. Учените не са разбрали точно защо това се случва, но имат някои теории. Възрастните хора може да контролират емоциите си по-добре и да се съсредоточат повече върху това как да се възползват максимално от радостите в живота.

По-добър секс

По-възрастните жени може да правят секс по-рядко, отколкото когато са били по-млади, но пък качеството на секса е друго. В проучване на жени на 40 и повече години изследователите установиха, че сексуалното удовлетворение се подобрява с възрастта. Жените над 80 години са по-склонни от тези между 55 и 79 да кажат, че са доволни по време на секс.

Промяна на вкуса и обонянието

С напредването на възрастта лекарствата, болестите (настинка, грип, заболявания на венците и др.) и алергиите могат да променят обонянието и вкуса ви. И това може да повлияе на вашата диета и здраве. Ако смятате, че нещата трябва да се „подправят“, опитайте с малко зехтин, билки като розмарин и мащерка, чесън, лук, чушки или горчица. Само стойте далеч от солта.

Косми

В периода, когато косата на главата ви започне да капе по-лесно, тя може да започне да се появява на най-странни места. Това може да означава косми в носа и ушите на по-възрастните момчета. Възрастните жени пък може да забележат малки косми по брадичката си. Всичко това се дължи на промени в нашите хормони.

Ранобудни

Има голям шанс да станете ранобудни, след като навършите 60. Нашите модели на сън могат да се променят с напредването на възрастта, така че ставаме по-сънливи вечер и се събуждаме по-рано сутрин. Едно проучване показа, че въпреки че хората над 65 години са склонни да се събуждат през нощта, повечето съобщават, че спят добре.

Чао, мигрена

След като достигнете 70-те си години, мигрената, която сте имали през голяма част от живота си, може да изчезне. Само 10% от жените и 5% от мъжете над 70 години все още съобщават за мигрена. Още по-добрата новина е, че ако имате мигрена, тя всъщност може да не се проявява вече с главоболие. С напредването на възрастта някои хора може да изпитват мигрената под формата на зрителни или сензорни нарушения без болка.

Не бързайте да се пенсионирате

Ранното пенсиониране може да не е най-доброто нещо за вашето здраве - освен ако нямате друга работа като гледане на внуци, градина и т.н. Проучване, наречено Longevity Project, установи, че хората, които работят усилено до по-сериозна възраст, живеят най-дълго. Това, заедно с добрите приятели и добрия брак, може да бъде ключът към вашето дълголетие.

За хора над 60: тялото е проектирано да живее добре 100 години

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X