Напишете дума/думи за търсене

Отложете стареенето: на война срещу ранните бръчки

Не е нужно да се паникьосваме при появата на всяка нова бръчка, но има начин да победим ранната им проява и да отсрочим стареенето.

Според експертите в областта на козметиката, средната възраст, в която кожата започва да старее, е 25 години. Генетичната предразположеност има значение, но все пак първостепенен фактор за появата на бръчки, включително и преждевременни, е начинът на живот.

Сред основните причини за ранно остаряване на кожата на лицето може да бъдат:

Активно излагане на слънце: фанатичното излагане на плажа или в солариума дарява прилив на ендорфини и добро настроение, но се отразява негативно на кожата. UV излъчването разрушава колагена и еластина – протеини, които отговарят за еластичността и плътността на кожата ни.

Пушене. Цигареният дим унищожава колагена, но и самият процес на пушене спомага за бързото образуване на мимически бръчки. При честото всмукване и издухване на дима около устата се образуват бръчки тип „пачи крак”.

Диети. Когато сте на диета, лишавате организма си от един от главните му строителни материали – протеините, необходими за нормалното функциониране на бъбреците, черния дроб, сърцето. При дефицит на протеини организмът си ги „взима” от кожата, като намалява количествата протеини и колаген и в нея – а това води до поява на бръчки.

Акне. Това заболяване предизвиква постоянен окислителен стрес и изтощава ресурсите на кожата, като косвено способства за образуването на ранни бръчки.

Неправилна грижа. Кожата ни трябва да получава отвън хранителни вещества, кислород и вода. Ако в грижите за дермата регулярно отсъства почистване, хидратация и тонизиране, това води до преждевременно стареене.

Стрес. На постоянното нервно напрежение първа реагира кожата. Адреналинът и кортизолът, които се синтезират в кръвта по време на стрес, предизвикват спазъм на лицевите мускули. А това затруднява притока на кръв и кислород към тъканите и клетките на кожата. Не е учудващо, че след напрегнат работен ден се забелязват така наречените бръчки от умора, на първо място в областта около очите.

Заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и други органи понижават еластичността на кожата.

Хронично недоспиване. Пикът на обновяване на кожата е през нощта. И ако не пребивавате в царството на Морфей поне 8 часа, тя просто не успява да възстанови ресурсите си.

Методи за борба

Приемете за закон редовно да почиствате, овлажнявате и тонизирате кожата си. Имайте предвид, че средствата с текстура на гел съдържат по-голямо количеството вода.

Ползвайте козметика с антиоксиданти, хиалуронова киселина, растителни екстракти и микроелементи.

Спортувайте редовно – така ще укрепите кръвоносните съдове и ще подобрите храненето и дишането на кожата.

Пийте поне по 1,5–2 л вода дневно.

Наспивайте се и водете здравословен начин на живот.

Обърнете внимание на продуктите, които противодействат на преждевременното остаряване и ги включете в дневното си меню: доматите съдържат витамин С и ликопен, възстановяват запасите от колаген и защитават от UV лъчите.

Малините и боровинките съдържат флавоноиди, полифеноли, пробиотици и голямо количество антиоксиданти, поради което подпомагат регенерацията на кожата и стимулират клетъчния метаболизъм.

Зеленият чай поддържа жизнения цикъл на клетките на кожата. Киселото мляко е пробиотик, който тушира възпаленията и вредното въздействие на стреса.

Рибата съдържа омега-3 и хидратира отвътре. Ядките са още един добър източни на омега-3, витамин Е, подхранва и лекува възпаленията.

Авокадото противостои на образуването на свободните радикали, които предизвикват преждевременно остаряване.

Медът съдържа ценни антиоксиданти и изглажда бръчките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X