Напишете дума/думи за търсене

Какво пият столетниците в Сините зони

Въпреки че има доста дебати около рекламирането на алкохола като нещо, което е полезно за нашето здраве, фактът е, че хората, живеещи в Сините зони, които са места с най-висока концентрация на столетници, консумират алкохол редовно.

Експертът по дълголетие Дан Бютнър споделя впечатления от своите изследвания сред населението в Сините зони: „Тези хора, които живеят най-дълго от всички на Земята, се наслаждават на любимата си алкохолна напитка всеки ден, но по малко“. Според Бютнер малки количества алкохол всеки ден подобряват качеството на живот. Ако пиете малко червено вино с храна на растителна основа, това ще удвои усвояването на флавоноиди или антиоксиданти и ще понижи нивата на кортизол в края на деня.

Важно е да се отбележи, че жителите на Синята зона не пият по всяко време на деня. Например в Сардиния, Италия, червеното вино, наречено Канонау, е често срещан съпровод на вечеря. То има двойно до тройно повече флавоноиди (вид антиоксидант) в сравнение с другите вина. Начинът, по който те консумират виното, също си заслужава да бъде наблюдаван. Дълголетниците пият само една или две чаши, хапвайки растителна или морска храна и обикновено наслаждавайки се на компанията на любими хора.

В Окинава, Япония, където има по-ниски нива на рак, сърдечни заболявания и деменция, отколкото сред общото население, най-популярната напитка е авамори, дестилиран ликьор на основата на ориз. Авамори, който често се смесва с вода преди консумация, е част от тяхната култура повече от шест века. Подобно на техните сардински „колеги“, жителите на Окинава консумират алкохол умерено, в социална обстановка и в съчетание с диета, която е предимно на растителна основа.

Съществен фактор за консумацията на алкохол в Синята зона е нейният социален аспект. Самотното наливане със сигурност не влиза в графата „здравословен живот“. Малко и добър алкохол, в добра компания, с чиста диета – повече зеленчуци и минимално, ако е възможно никакво месо – това е формулата на дълголетието.

Безценните съвети за дълголетие и здраве на 105-годишен японски доктор

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X