Напишете дума/думи за търсене

Медовина – любимата напитка на есента

Медовината е леко алкохолна напитка, която е изключително подходяща за есенно-зимния сезон. Тя се получава, когато оставим захарите в меда да ферментират. Техниката е изключително проста и всеки може да си направи медовина у дома за няколко дена. Нужно е да имате само добър, качествен мед и ищах за вкусна и полезна напитка. Като цяло медът се разрежда с вода и се добавя нещо кисело – например лимон, както и подправки и вкусове по желание. В някои рецепти се слага и хмел, който консервира и придава аромат и горчивина, точно както прави с бирата. Алкохолното съдържание на медовината варира от 8% до 20%.

Медовината може да бъде газирана или естествено пенлива и точно като виното – тя може да е суха, полусуха или сладка.

Напитката не е ново откритие, а е присъствала в бита на много народи и в Европа, и в Азия, та чак до Африка. Дори Аристотел я споменава в един от своите прочути трактати. В Северен Китай са били открити грънчарски съдове от 2500-2000 г пр.Хр., които най-вероятно са били предназначение за ферментация на мед, ориз и плодове.

В средновековна Европа медовина се е правeла най-често в манастирите с мед и дъждовна вода, които разбърквали и оставяли на слънце за месец или 40 дена.

Като всяка ферментирала храна медовината има много полезни свойства за здравето.

Може да я приготвите със и без варене. Представяме ви най-лесната рецепта за медовина без варене.

Рецепта за приготвяне на домашна медовина без варене

В бутилка от 1,5 л сипете 1 л вода и 50 г мед. Разбъркайте добре, докато медът се разтвори. Добавете 50 г сухи плодове и няколко парчета лимон. Покрийте отвора на бутилката с марля.

Оставете напитката за 3-4 дена на стайна температура. Може да проверявате всеки ден докъде е стигнала ферментацията и ако предпочитате по-слабо алкохолна напитка, която е подходяща и за по-младите членове на семейството, прекратете ферментацията, като затворите бутилката и я приберете на студено.

Може да консумирате или пък да оставите запечатаната бутилка 2-3 месеца на хладно и тъмно място.

Също така може да добавите вкусове по избор – индийско орехче, канела, джинджифил, портокалова кора и т.н.

И още една рецепта за Медовина по руски

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X