Напишете дума/думи за търсене

Ползите от консумирането на сладка вода

Доказано е, че въглехидратите повишават спортното представяне и увеличават издръжливостта. Затова има толкова много енергийни напитки, протеинови барове и шейкове, които се предлагат във фитнеса и спортните магазини.

Но чували ли сте за ползите от захарната вода? Ще ви разкрием някои от изненадващите ефекти, които тази напитка има върху тялото.

Обикновено получаваме ежедневната си доза захар от безалкохолни напитки (33%) и плодови напитки (10%). Тези източници обаче не винаги са най-добрият избор за здравето.

Захарната вода дава на тялото бърз енергиен тласък

Повечето хора знаят, че твърде много захар в хранителния им режим е лошо за здравето. Макар да е вярно, че специалистите по хранене препоръчват да получаваме само приблизително 10% от дневния ни калориен прием от захари, има моменти, когато телата ни изискват мигновен енергиен тласък.

Когато консумираме захарна вода, тялото поглъща захарните молекули в кръвта, оттам попадат в клетките и се превръщат в енергия. Известно е, че бялата трапезна захар има по-бърза абсорбция от другите видове захари.

От какво се състои захарната вода?

Тази сладка вода се приготвя чрез разбъркване на захар маса в чаша вода и съдържа захароза, докато другите подсладени напитки съдържат глюкоза в комбинация с други захари (фруктоза, сироп от царевично нишесте и др.).

Неотдавнашно проучване в Обединеното кралство показва, че начинът, по който тялото използва захарозата, е по-добър и по-ефективен от другите видове захарни молекули.

Защо захарната вода е по-добра от другите подсладени напитки?

На пръв поглед изглежда, че плодовите сокове, енергийните напитки и витаминната вода имат същите основни компоненти като захарната вода, но това е невярно. Съществуват значителни разлики между захарната вода и другите подсладени напитки:

- Готовите подсладени напитки често съдържат допълнителни съставки като кофеин, ароматизанти за храни и оцветители.

- Подсладените напитки, особено енергийните, са скъпи, а захарната вода е евтина и лесна за приготвяне.

- Енергийните и плодови напитки, съдържащи глюкоза, може да причинят лек дискомфорт в стомаха, докато захарната вода лесно се усвоява от червата.

Защо спортистите избират захарна вода

Специалистите са категорични, че спортистите, които консумират захарна вода, се възстановяват по-бързо и безпроблемно от тези, които консумират енергийни напитки. Така че, ако участвате в маратон или просто искате да имате повече енергия, заместете захарните напитки, закупени от магазина, с обикновена домашно приготвена захарна вода.

Кога е най-доброто време за консумация на захарна вода?

Има редица ситуации, в които не само е здравословно, но и необходимо да се увеличи приемът на въглехидрати:

- Преди, по време и след тренировки

- По време на дейности с висока интензивност - туризъм, колоездене, каране на ролери

- Когато имате дълги паузи между храненията

- Всеки път, когато се нуждаете от бързо подобряване на енергията, без да се чувствате преяли

Препоръчителна доза захарна вода

Захарната вода, подобно на всички сладки храни, трябва да се консумира с умереност.

За тренировки на базата на издръжливост - като колоездене - най-добре е да консумирате 7 супени лъжици захар на час. Препоръчително е да смесите приблизително 1,5 супени лъжици с чаша вода.

За по-малко интензивни тренировки, е разумно да намалите количеството наполовина.

Ако не спортувате, а просто се нуждаете от ударна доза енергия през целия ден, се препоръчва да се консумират не повече от 2 супени лъжици на чаша вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X