Напишете дума/думи за търсене

Заплахата ешерихия коли

Чревните бактерии ешерихия коли (e. coli), са нормални обитатели в дебелото черво на хора и преживни животни. Чрез изпражненията бактериите попадат в почвата и канализационната система, а оттам и върху поливните зеленчуци. Най-често причиняват обикновена лятна диария, но са и основен причинител на инфекции на пикочните пътища. В по-тежките случаи водят до сериозни усложнения като пневмония, менингит.

Податливи на заболяване са деца, възрастни и хора с намален имунитет:

Кърмачетата, малките деца и старите хора са по-уязвими към всички инфекциозни агенти поради неразвита или отслабена имунна система. Те са най-засегнатият контингент от стомашно-чревни и пикочни инфекции, които при тях могат да имат и драматично протичане.

Състоянието на имунната система в момента на заразяване с коли бактерии и при хора в активна възраст, особено при наличие на хронични заболявания, създаващи имунен дефицит, улесняват инфекцията.

Бременността е рисков период за пуринарни инфекции от патогенни коли, поради променения хормонален баланс и физиология на лигавиците на пикочните пътища.

Заразяването става чрез консумация на фекално замърсена храна и питейна вода. Проявите на стомашно-чревните оплаквания започват след 3-4 дни с диария, спазми и колики. Ако не се осигури достатъчен прием на течности - вода, леко подсладени билкови чайове, пиене на физиологичен разтвор или вливане на рехидратиращи течности, може да се развие тежък водносолеви дисбаланс и да се наложи болнично лечение.

добре е да знаете

Ако чревните инфекции не се лекуват правилно, могат да се разпространят върху бъбреците, други органи и системи и да доведат до сепсис. Дори и клинично инфекцията да стихва, бактериите се запазват в организма под формата на хронично носителство и при подходящи условия отново могат да се проявят. Това определя колиинфекциите като едни от най-упоритите на лечение, с честа резистентност към антибиотици и многобройни рецидиви, най-вече при пикочните инфекции.

Опасните щамове ешерихия коли

Повечето видове е. коли са напълно безобидни, но има и разновидности, способни да причинят смъртоносно опасни заболявания. Европа е обхваната от паника поради случаите на заболяване от хеморагичен ентероколит или кръвениста диария. Причинител е щам е. коли 0157, на който се приписват, без категорично да е доказано, над 30 човешки жертви, и то в Централна Европа.

Този щам на коли бактериите не е нов за науката. През 2000 година канализацията на град Уокъртън, провинция Онтарио, е заразена с е. коли от типа 0157:H7. Заразени са около 2000 души и 18 от тях са починали от тежката инфекция. И това не са единствените описани случаи за епидемия от хеморагична диария.

Заболяването е изключително тежко, продължава от 6 до 8 дни и много често е с фатален изход. Протича с болезнени коремни спазми, с повръщане, висока температура, обезводняване и блокиране на бъбречната функция. Под въздействие на мощен токсин, отделян от e.coli 0157, започва отделяне на гъста кръв в изпражненията. Еритроцитите и тромбоцитите се разпадат, запушват бъбречните каналчета и предизвикват остра бъбречна недостатъчност. Усложнението от инфектиране с бактерията ЕХЕК е тежък хемолитично-уремичен синдром, ХУС, най-честата причина за смъртта на новородени и малки деца от остра бъбречна недостатъчност. Често са наблюдавани и остър гастроентероколит, цистит, пиелонефрит, менингит, пневмония и проблеми с централната нервна система като припадъци и кома. Лечението е трудно, изисква бърза намеса още при първите симптоми и инфекцията трябва да се овладее бързо, преди да настъпят фаталните усложнения.

Още за червената боровинка

Особено уместна е и профилактиката с препарати, съдържащи червена боровинка или с натуралния плод в свежо и замразено състояние. Научно са доказани два много специфични ефекта на червената боровинка. Единият е изключително високият й антиоксидантен капацитет, който подпомага дейността на имунната система при всякакви инфекции. Вторият е ефектът на антисцепление, механизъм, чрез който се възпрепятства закрепването към човешките клетки на бактериите е.коли и те биват изхвърлени от организма по естествен път. Вероятната причина за това са химични промени и различни въздействия върху чревните бактерии, които се проявяват по лигавиците на пикочните пътища, стомаха и устната кухина и продължават 8 до 10 часа след приема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X