Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазим от летните чревни инфекции

Профилактиката е водеща и основното е поддържане на добра лична хигиена.

Измиване на ръцете след ползване на тоалетна.

Старателно измиване на течаща вода на плодове и зеленчуци, особено листни, използвани сурови в салати.

Да не се консумират непастьоризирано мляко, недостатъчно термично обработена кайма, месо, риба и морски дарове, особено от заведения за масово хранене или предлагани на открити сергии.

Ограничаване достъпа на мухи до всякаква храна.

Наличието на колибактерии в питейната вода е маркер за фекално замърсяване на водата, което се установява със системни санитарни изследвания и е надежна защита от чревни инфекции.

Препоръчителен е приемът на хранителни добавки с пробиотични бактерии. Населяването на тънките черва с полезните млечнокисели бактерии ограничава развитието там на болестотворни патогени и засилва имунната защита на чревната лигавица, основната входна врата на коли бактериите.

Ако летувате край воден басейн

Ешерихия коли е нормален обитател на храносмилателната система, който се проявява като болестен причинител най-вече при лоша хигиена и в горещите летни дни.

важно

Инфекциозни причинители се разпространяват и по хранителен път, както и чрез замърсени питейни води.

Колибактериите са между най-честите причинители на “диарията на пътуващите”. Специфичната възприемчивост на организма при местните жители е различна от тази на приходящите. Те са изградили имунитет към разпространените в региона щамове фекални бактерии и са по-малко застрашени от чужденците и туристите, които нямат изграден специфичен имунитет от чревни инфекции.

Ако почивате на открито, на къмпинг, бивак или в екзотична страна:

Спазвайте прецизна лична хигиена, бъдете внимателни с какво и къде се храните.

Задължително изварявайте водата за пиене, ако не е бутилирана или не подлежи на термична обработка, използвайте я и при измиване на зъбите.

Не ползвйте лед за разхлаждане на напитките от непреварена вода.

Преценете риска от заразяване при къпане във водни басейни!

полезно

Рискът от заболяване на абсолютно здрави хора като резултат от използването на водите за къпане е по-нисък в сравнение с консумацията на замърсена храна и вода за пиене.

При къпане в малки заливчета със затруднена водна циркулация и висока концентрация на замърсители здравният риск е по-висок поради улесненото предаване на патогени между плажуващите. Продължителният престой в такива води повишава риска за къпещите се от чревна инфекция. Патогените могат да навлязат в тялото през всички телесни отвърстия или наранявания по кожата.

Поради анатомичните особености на отделителната система (с по-къс пикочен канал при жените), опасността от инфекция на пикочните пътища при къпане в замърсени води е много голяма.

Най-честите съпътстващи заболявания, които в резултат от контакт със замърсена с фекални колиформи вода могат да възникнат, са дизентерия, коремен тиф, хепатит, гастроентерит, възпаления на пикочните пътища и инфекции на ушната кухина.

Съществува Европейска директива 2006/7/ЕС за качеството на водите за къпане, в сила от 24 март 2008 г.

По силата на тази директива до всяка зона за къпане трябва да има табела, указваща отсъствието или наличието на замърсяване, чрез ясен и опростен знак или символ, както и забрана за къпане при констатирано лошо качество. Страните-членки на ЕС са задължени да разпространяват активно информацията, свързана с водите за къпане чрез медиите и Интернет, за да ограничат инфекциите сред гражданите на Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X