Напишете дума/думи за търсене

9 хигиенни навика, които съсипват здравето

Повечето от нас ежедневно пият поне по едно кафе на ден, сушат ръцете си под силната струя на сешоар, киснат чиниите в мивката, преди да ги измият...

Истината е, че сешоарите на обществените места разпространяват инфекции, а мократа мивка е по-опасна от тоалетната чиния, а дори свръхчиста чаша за кафе няма да ви спаси от микробите, които се събират в кафемашините в заведенията.

Кои са 9 доказани хигиенни навика, които влияят зле на здравето.

1. Кисненето на чиниите в мивката

Мивката е перфектната среда за развитие на бактерии. В нея може да бъдат открити салмонела, стафилококи или микроорганизми, които живеят в дебелото черво. За да избегнете стомашни и чревни неразположения, мийте мивката след измиването на съдовете, или след като в нея известно време е имало риба, сурово месо, млечни продукти или зеленчуци.

2. Миенето на ръце с гореща вода

Температурата не е меродавна, когато става дума за убиването на микробите, а времето, за което миете ръцете си. Най-малко 30 секунди ви трябват, за да убиете бактериите от тях. Свръхтоплата вода може само да раздразни и изсуши кожата.

3. Тренировката с грим

Понякога отиваме в спортната зала директно след работа и често забравяме да свалим грима от себе си. Това не е добре за кожата, която по време на тренировка има още по-голяма нужда от кислород. Гримът ще задръсти порите и съвсем скоро външният ви вид ще пострада.

4. Използването на сешоар за ръце

Колкото и да се опитваме да не докосваме стените на този уред, все някой бацил се закача не само за кожата ни, но може да попадне в белите ни дробове или на други части от тялото посредством въздушния поток. Хартиените кърпи са в пъти по-хигиенични.

5. Рязането на месо и зеленчуци върху една и съща дъска

Микробиологът д-р Чарлс Джерба твърди, че по дъската за рязане има 200 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. Именно заради това тя не е най-доброто място, на което да режете салатата. След като сте накълцали на ситно месото, дъската е заразена със салмонела и кампилобактер – две от най-разпространените причини за хранително отравяне. Използвайте различни дъски за тези два вида хранителни продукта и заложете на стъклените, а не на дървените.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X