Напишете дума/думи за търсене

9 съвета за мързелива хигиена

Най-новата препоръка срещу хранителни отравяния е пилетата да не се мият преди готвене. Ако някой си мисли, че в суровото пилешко остават кампилобактерии, да не се плаши - те загиват при последвалото печене.

Ето и други съвети за хигиената, които биха се харесали на мързеливите домакини:

Стерилизация

Миялната машина може да стерилизира всякакви продукти. Пилешките гърди могат да се сготвят и в нея, като се увият във фолио и се пусне пълната програма.

Миене в печка

Ако нямате вяра доколко са "измити и готови за консумация" продуктите с този надпис - спанак, моркови и пр., купете си неизмити и пак подобно на пилето може да не ги миете. Просто ги сложете в микровълнова печка за няколко минути и всички микроби по тях ще загинат. Но надупчете с вилица пакета на няколко места, иначе той ще експлодира в печката.

Взаимно замърсяване

Ако няма да готвите някой продукт, не бива да го режете на същата дъска и със същия прибор, с който режете месото. За още по-сигурно, яжте го на отделно ядене.

Ябълки

Винаги потривайте ябълката в панталона си, преди да отхапете от нея.

Останалата манджа

След хранене сипете остатъка от манджата в чист покрит съд и го дръжте в хладилника до една седмица или докато почувствате вина, че не го ядете. След това можете да го изхвърлите или да нахраните куче с него.

Супа или сос

Супата или сосът, останали след яденето, трябва да изстинат. После ги сипете в чист съд и ги сложете във фризера. Ще се запазят, докато тръгнете да се нанасяте в ново жилище.

Срок на годност

Надписът на етикета на храната "Най-добър до" плюс посочена дата трябва да се чете "Най-лош след" въпросната дата. Това ще рече, че тази храна е подходяща за сервиране на неканени гости.

Дръж в хладилник

В повечето случаи съхраняването в хладилник не е нужно, въпреки че етикетът настоява за това "след отваряне". То е по-скоро за удобство. Щом видиш нещо в хладилника, значи е наченато и някога си го отворил. Повечето хора не харесват горчицата да е студена, но какво да се прави - цената да си мързелив е свикването с неприятните неща. Има храни, които ти се прияждат веднъж годишно - каперси например. За тях всеки път се отваря нов буркан.

Брашно, ориз и др.

Стават за ядене от 6 месеца до 1 г. след покупката им. След това бубулечките в тях трябва да се пресеят със сито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X