Напишете дума/думи за търсене

10 правила, които трябва да спазваме на излет

Виждали ли сте момичета със сандали, които се качват до Рилските езера? Освен самонадеяно това е и много опасно. Планината трябва да се уважава, защото иначе взема жертви. Едно обикновено подхлъзване заради несъобразените обувки може да доведе до сериозни травми. Голите крака носят и други рискове - ухапване от змия, слънчево изгаряне и т.н. Какви други основни правила да спазвате, когато се разхождате на открито, особено в планините, вижте в следващия материал.

1. Слагайте ръка на устата си, когато се прозявате

Не само защото обратното би било невъзпитано и грубо спрямо спътниците ви. А защото има случаи на хора, починали от задушаване след поглъщане на оса. Дори да не сте алергични, ужилването по лигавицата със сигурност ще предизвика оток, който ще затрудни дишането. Между другото, по същата причина бъдете нащрек, когато ядете смокини сред природата - осите често влизат през малката дупчица в долната им част и остават вътре. Разтваряйте ги, вместо да ги лапате цели.

2. Дезодорант без мирис и никакъв парфюм

Освен ако не искате всяка хвърчаща твар да смята, че сте голямо цвете с приятен аромат. Непознатите сладникави миризми буквално влудяват насекомите. Не се мажете и с ароматни лосиони за тяло, защото няма да ви оставят на мира.

 3. Избягвайте храсти и високи треви

Не само защото може да се спънете или издерете. През деня във високите папрати и в храсталаците се спотайват дивите прасета. Те могат да бъдат много опасни, особено ако се почувстват застрашени.

Високите треви затрудняват видимостта ви. В тях може да налетите и на змия. Не само усойниците и пепелянките са опасни. В устата на неотровните смоци има бактерии, които могат да доведат до ужасни инфекции или да предизвикат алергия. Да не говорим, че самото ухапване е много болезнено.

Пак заради змиите, не сядайте да почивате при стъбло на голямо дърво - често в дупки в коренището има гнезда. Както и под големи камъни. По-безопасно е да изберете поляна, на която задължително да си постелите одеало.

4. В багажа - аптечка, репелент, сапун

Първото е ясно. Дезинфекцирайте всяка рана, колкото и малка да е тя, особено когато сте на дълъг поход и далече от цивилизацията.

Второто - репелентът, е срещу комари и други хвърчащи. Третото - освен за хигиена ви трябва пак, за да гоните досадните насекоми, някои от които могат да бъдат и много опасни. Извадите ли храна сред природата, веднага ще долетят оси. Сложете купа със сапунена вода - ароматът ѝ ги привлича повече.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X