Напишете дума/думи за търсене

Идеи за лятната ваканция на децата

Ето че наближава любимото време от годината за нашите деца, но неминуемо възниква проблемът какви занимания да им осигурим, за да не се налага по цял ден да седят пред телевизора и таблета. Ще ви предложим няколко идеи.

Сред предложенията в повечето български градове преобладават такива за спортни и езикови занимания. Има опасност вече да сте закъснели да запишете своето дете за безплатните курсове, които се организират, но за всеки случай проверете дали има такива във вашия населен район и дали все още има някое свободно място. Министерството на спорта финансира няколко такива програми. Те включват тренировки по футбол, плуване, колоездене, тенис, шах и др.

Иначе в по-големите градове се организират платени спортни лагери, като разнообразието от спортове, сред които може да избирате, е голямо: тенис, футбол, планински туризъм, баскетбол, волейбол, спортни танци и т.н. Предлагат се занимания по няколко часа на ден, полудневни и целодневни. Цените са около 30-40 лв. на ден или 120-150 лв. на седмица. Обикновено децата имат възможност не само да спортуват, но им е осигурен и пресен обяд, както и време за тихи игри, четене и почивка.

Националният дворец на децата в София предлага ваканционни занимания за деца от 6 до 10 години всеки ден от 9 до 17 ч., като има възможност и за полудневен престой. Допълнително там вашите деца може да посетят летен курс по английски език, стига да са между 6- и 18-годишна възраст, музикално ателие (за 2-4-годишна възраст), кулинарен курс, работилница и съботна творческа занималня (за 6-10-годишни).

„Мачирски спорт“ предлага лятна занималня на Витоша, където децата ще правят планински преходи, ще бъдат учени на спортно и скално катерене, ще могат сами да си построят бивак и да опознаят флората и фауната на Витоша.

Младежкият клуб на скаутите в България пък организира лагер в Лесидрен, където децата ще бъдат обучавани в ориентиране, приложни дейности сред природата, ще се забавляват с пейнтбол и с въжени предизвикателства. Летният курс на LIPA включва уроци по английски и футболни тренировки на пълен пансион не къде да е, а в Ливърпул. От „Дарби“ предлагат летни езикови ваканции в Малта, Кеймбридж, Лондон, Оксфорд и др.

Немалко са и предложенията за конна езда и живот сред природата. „Райска градина“ е един от тези лагери, който се провежда в конната база „Периволас“ за деца от 8 до 12 г. Сдружение „Планини и хора“ пък кани учениците да станат пирати на язовир Искър между София и Самоков. По време на приключението те ще добият умения по ветроходство. Пловдивският приключенски клуб организира лагер в парк „Мальовица“, който включва запознаване с растителния и животинския свят на Рила планина, бивак на палатки, набавяне и приготвяне на храна на огън, преодоляване на скални и водни препятствия в силно пресечена местност, ориентиране в планината и др.

Разбира се, огромен е броят и на морските лагери, като сред най-популярните са училищата по сърф, както и летните занимални, където се съчетават уроци по чужд език, спорт и занимания по някакъв вид изкуство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X