Напишете дума/думи за търсене

Как да отучим децата от таблета и видеоигрите

Едва ли има родител на дете, по-голямо от 5, който да не страда от този проблем – видеоигрите! Било то на компютър, таблет или директно през телевизора. Иска ни се хлапето да чете повече книжки, да играе повече навън, а то прекара цялата си ваканция с носле, впито в малкия екран. Ужас!

Какво да не правите?

Повечето съвети са в посока на това да ги забранявате, да им инсталирате приложения за контролирано пускане, да лимитирате достъпа на децето до такива устройства. Но според психолозите, на които ние се доверихме, това не е правилна тактика. От една страна не научавате малкото да се самоконтролира. От друга правите от таблета нещо още по-интересно, защото е забранено.

Какво да направите?

1. Играйте заедно

Позволете на детето да ви научи на любимата си игра и си отделяйте време да я играете с него понякога. Така ще му покажете, че сте непредубеден и модерен човек. Има по-голяма вероятност детето да ви послуша за игрите, ако види, че разбирате неговата страст към тях.

2. Изчислете времето за видеоигри в продължение на седмица

Заедно с детето засечете и изчислете времето, което то ще прекара в игри на таблета или компютъра за период от една седмица. Може би това ще се окаже 10 или 50 % от цялата седмица? Покажете му резултата и може да го изненадате. Може да не си е давало сметка колко време отива в тези игри.

3. Направете списък с нещата, които то можеше да направи за същото време

Сетете се за всичко, което вашият малчуган обича да прави и го вкарайте в списък, равностоен по време на часовете, прекарани пред малък екран. Седнете заедно и разгледайте списъка като възрастни хора. Кажете му, че за половината от това време то можеше да се научи вече да свири на китара или да спечели кафяв колан по карате. Ако случайно то се съгласи да пробва нещо ново, трябва да сте готови да купите пиано или да започнете да го водите на уроци по карате.

4. Организирайте други занимания за него и приятелите му

Поинтересувайте се какво става във вашия град и не спирайте да посещавате интересните събития заедно с вашето дете. За да се чувства още по-добре, взимайте с вас и негови приятели. Когато имате свободен ден, можете да им организирате пикник в някой парк, да ги водите на езда, плуване или да организирате малки състезания пред блока или в двора си. Децата все още обичат да играят на игрите от нашето детство. Но понякога на самите нас, родителите, ни е по-лесно да ги пуснем пред екраните.

5. Не се страхувайте да се изпоцапате и понамокрите

Позволете на детето да извади картофи от градинката на баба или да ви помогне в измиването на колата. Да, може би ще се наложи да изперете роклята или панталона му, може би ще има и купища дрехи на простора, но е по-важно, че времето ще е минало навън, а не пред таблета вкъщи.

6. Хвалете го умно

Голямото предимство на видеоигрите е, че победата и удовлетворението от тях идват веднага. Не е същото при научаването на нов инструмент, нито при овладяването на нов спорт. Затова хвалете детето си за неговите усилия извън електронните игри, но го хвалете умно.

Според любопитно изследване, направено в станфордския университет, деца, които се хвалят с думите „Браво, много си умен“, са по-малко склонни да поемат нова задача отколкото деца, които се хвалят с думите „Браво, добра работа си свършил!“ Причината според психолозите е, че веднъж похвалени за своя интелект, децата не желаят да се излагат на риска следващия път да не се справят (тоест да бъдат сметнати за глупави). Докато тези, които знаят, че когато полагат усилия, нещата се получават, са по-склонни да опитат и нещо ново и различно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X