Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако мъжът е пристрастен към компютърните игри

Повечето мъже имат хобита – колекционерство, спорт, фотография, а лекарите са на мнение, че това е едно от най-добрите лекарства срещу стреса. Обаче ако увлечението се превърне от страст в разрушителна мания, страда не само жертвата, но и най-близките му.

Всеки мъж в по-малка или по-голяма степен е като дете. И като всяко дете, той обича да играе. Във виртуалното пространство само е един клик, той се превръща в супер герой, капитан на космически кораб, войник, или магьосник. И постепенно виртуалният свят става по-интересен от реалния.

Защо игрите може да са опасни

Манията по компютърните игри при възрастните е форма на неагресивен протест срещу несъвършения свят. Според психолозите обаче това хоби може да доведе до сериозни проблеми с половинката и децата. Ако мъжът ви отделя все по-малко време на реалния живот, може би е време да му помогнете да се отърве от зависимостта от компютъра.

Как да го върнете обратно в живота си

На първо място, не изпускайте нервите си и не му вдигайте скандали, че отделя повече внимание на монитора, отколкото на вас и децата. Агресията ви може само да го накара да се затвори още повече в измисления си свят. Един от начините за противодействие е да започнете да играете заедно на любимата му компютърна игра. Така ще можете да прекарвате повече време заедно, ще разберете какво му харесва, ще изучите стратегията и тактиката му. Всичко това ще ви помогне да се сближите, за да го върнете в реалността. Този подход е добър за жени, които нямат проблем със зрението и разполагат с много свободно време.

Ако не сте от тях, е нужно да помислите за други варианти. Известно е, че най-добрият начин за възстановяване на общуването е да попитате човека отсреща какво чувства. Затова се заинтересувайте активно от хобито му – какво играе, защо го прави, какво му харесва в играта, кой играе заедно с него, какви тактики използва и кои избягва, какво е оръжието му, каква музика съпътства играта, до кое ниво е стигнал... Вероятно нищо от това не ви е интересно, но е добър начин да възстановите прекъснатата емоционална връзка между вас. Наред с това, опитайте се да обсъждате и други въпроси в сфери, важни за него – какво се случва в офиса, какви са отношенията му с началника и колегите. Не забравяйте да говорите с него и на теми, които касаят съвместния ви живот – прекарването на ваканциите, възпитанието на децата, бъдещи покупки. Колкото повече разговаряте с половинката си на най-различни теми, толкова по-големи са шансовете ви да го откъснете от виртуалното пространство.

Още един начин е да дадете на мъжа си възможност да се прояви като защитник. От малки момчетата са учени, че те са силни и трябва да защитават момичетата. Затова избягвайте да прекалените прояви на сила и независимост, не отнемайте ролята, която той смята за своя. Така ако се чувства разбран и оценен в реалния свят, вероятността да се крие във виртуалния ще е доста по-малка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X