Напишете дума/думи за търсене

Изнервя ви лудницата в офиса? Има решения

Шум, задух, липса на усамотеност и възможност за концентрация, прекалено много хора, прекалено много претенции… Да се работи в голям офис, е предизвикателство, което може да се превърне в неизчерпаем извор на стрес. Как да се справим?

1. Използвайте йога на мисленето

Френският учител по хатха йога Сирил Регур съветва, когато се изправим пред какъвто и да било стрес в живота, винаги да се обръщаме към йога. За него това е безкраен източник на мъдрост и енергия, който може да ни помогне както при малки, така и при по-големи проблеми.
В конкретния случай той препоръчва не да изпълнявате асани върху бюрото и да си спечелите титлата на странна птица, а да използвате йога практики за промяна на нагласата на мислене. Това може да стане с медитация, визуализация или най-простото – с последователно и регулярно самоубеждаване. Регур подчертава, че промяната на начина на мислене не става лесно, нужни са всекидневни усилия в тази посока. Той ни съветва да се съсредоточим върху позитивите от работата в голям офис – не ни се налага да тичаме непрекъснато до съседната стая или до горния етаж, за да питаме нещо друг колега, няма нужда непрекъснато да звъним по телефона на колежката от друг отдел, всичко се върши много по-бързо в голям офис, защото информацията стига светкавично до всички и при наличие на проблем много по-адекватно и по-бързо се реагира. Учителят по йога ни съветва да намерим сами за себе си поне десет такива позитиви и да си ги припомняме всекидневно.

2. Заложете на добрия тон

В големите офиси често проблемът са всякакви малки дрязги от типа да се отвори ли прозорецът или не, дали не е прекалено горещо, дали да се яде на бюрото, или да не се дразнят колегите и т.н. Малките дрязги обаче може да се превърнат в големи конфликти и проблеми в работния процес. Американският психолог д-р Маршал Розенберг е създал метод на ненасилствената комуникация, който ни учи, вместо да обвиняваме и да нападаме, да обясняваме спокойно емоциите и доводите си. Вместо да креснем на някого да затвори прозореца, би било много по-ефективно, ако спокойно обясним, че сме настинали и ни е студено. Д-р Розенберг твърди, че това на пръв поглед елементарно правило всъщност има много по-мощни ефекти от затварянето на един прозорец.

Ако го използваме правилно и се научим да обясняваме себе си, това може да ни помогне не просто за работата в големия офис, но и за личните ни отношения. Според психолога много често хората се притесняват да обясняват чувствата си, защото се страхуват да се покажат като слаби, лесно раними или чувствителни пред останалите. Особено в работната среда, където всеки иска да се изтъкне като непреклонен, стабилен и напредващ. Истината обаче е, че при явното изразяване на лидерство често се стига до конфликти и налагане на власт, а това неизменно променя атмосферата в офиса.

Затова рискувайте да бъдете уязвими и изразявайте емоциите си с думи спокойно и ясно. Но не забравяйте, че и другите около вас имат емоции, научете се да ги изслушвате! Д-р Розенберг подчертава, че изразяването на разбирателство и съпричастност към колегите всъщност е много по-ефективно дори от съобразяването с всичките им желания, но с изразено недоволство.

3. Малки трикове

Колкото и да помагат правилното общуване и правилната нагласа на мислене, понякога и най-простото решение може да се окаже страшно ефикасно.
- Релаксираща музика – когато около вас е прекалено шумно, просто сложете слушалки и си пуснете релаксираща музика. В youtube може да намерите хиляди варианти от музикални компилации или звукови ефекти, които да са едновременно изолиращи от околните и все пак не приспивни или разсейващи. Вече има и много приложения за смартфони с комбинации от шум на вълни, звуци на падащ дъжд и т.н., които може да ви помогнат да се откъснете от другите. Но внимавайте – не се изолирайте за прекалено дълго и не се затваряйте в своя свят, защото в офиса все пак има нужда от комуникация.

Филтър за конфиденциалност - това е специално приложение за екрани, което позволява да работите спокойно, без да се притеснявате, че околните може да следят какво точно правите. Този филтър за конфиденциалност прави данните на екрана видими само за хората пред компютъра. Много удобен е и за личния ви лаптоп, ако искате да ползвате спокойно компютъра си на публични места, без да се притеснявате, че някой ще хвърля по едно око.

Тайни игри - съществуват сайтове като cantyouseeimbusy.com, предлагащи специални компютърни игри, които спокойно да може да играете и в офиса, без да предизвикате гнева на шефа. Просто игрите са така замислени, че приличат на таблици, графики или документи. За околните изглежда, че работите, докато всъщност вие се разтоварвате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X