Напишете дума/думи за търсене

Трикове, които ще ни спасят от вечните закъснения

Има хора, за които закъсненията са втора природа. Често обаче неспособността да пристигнете навреме за важни събития носи след себе си куп проблеми.

Защо го правим

Според психолозите има няколко най-често срещани причини, които са в основата на закъсненията. Някои хора по природа не притежават чувство за време – трудно им е да усетят разликата между половин час и пет минути. Още една причина може да са затруднения с планирането и самоорганизирането – неспособност за отчитане на всички дейности, които биха ви забавили (например разходка на кучето, вземане на душ и т.н.). В съвременния свят особено популярни са т.нар. убийци на време – интернет и социални мрежи, телевизия, компютърни игри и т.н. Всички те може да са причина както за закъснения, така и за загуба на усещане за реалност. Има и хора, които закъсняват просто защото (съзнателно или не) не желаят да отидат на дадено място. Или пък дълбоко в себе си смятат, че ако отидат последни, ще повишат значимостта си, ще бъдат забелязани от всички.

Решение на проблема

Осъзнаването на причината е наполовина решение на проблема. След това трябва да потърсите начин, с който да го ликвидирате.

Опитайте за седмица или две да засичате времето, което губите за различните си занимания в течение на деня – стигане до работното място, провеждане на срещи, обяд и т.н. Анализирайте и се постарайте да разграфите деня си така, че времето да ви е достатъчно за всичко.

Намерете позитивни моменти за местата или компаниите, където ви е неприятно да идете. Например на работното място началникът ви е ужасен, но с колегите имате приятна традиция да започвате деня с кафе и весел разговор. Мислете за тях, а не за шефа си, когато подсъзнателно се мотаете и закъснявате за офиса.

Ако проблемът ви са убийците на време, може да ви е полезно да използвате таймер с обратно броене. Преди да седнете пред компютъра за любимата си игра, настройте алармата за времето, което възнамерявате да й посветите. И когато иззвъни, станете моментално.

Помислете какво представлява точността за вас. Истината е, че не е унизително да отидете навреме, дори и да се наложи да изчакате малко – това са няколко минути, което може да употребите за себе си. Преборете егото си. Истината е, че закъсненията никога не правят добро впечатление – истинският професионалист е винаги поне 5 мин по-рано там, където трябва да бъде.

Ако нищо друго не помага, преместете часовника си с 15 мин напред. Или с половин час, ако склонността ви към закъснения е по-тежка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X