Напишете дума/думи за търсене

Модерните технологии, които ни разболяват

Днес прекарваме почти целия си ден пред компютъра, говорейки по мобилния си телефон, слушайки MP3 плейър, дори често спортуваме пред екран. Модерните технологии улесняват живота ни, но също така крият и рискове.

Мобилни телефони


Опасно облъчване

Асоциация “Активни потребители” цитира изследване на Международната комисия по защита от нейонизираща радиация, според която радиовълните от мобилните телефони могат да предизвикат главоболие, високо кръвно налягане, загуба на паметта, дори злокачествени образования.

Как да се предпазим? Мерната единица за измерване на облъчването на всеки телефон е SAR и тя трябва да бъде обозначена в упътването на уреда. Препоръчва се да си купувате телефони със SAR по-нисък от 2 W/Kg.
Освен това избягвайте да говорите по телефона, докато той се зарежда, тогава нивата на облъчване са по-високи. Високи са и, когато изпращате нещо по bluetooth, използвате интернет на телефона или пращате sms. Най-опасни са обаче при свързване с друг номер. Затова дръжте телефона далеч от ухото си, докато чуете сигнала за звънене и едва тогава го приближете.

Проблеми със слуха
Според изследване на Американската асоциация по здравеопазване, ако използваме мобилен телефон повече от десет минути всеки ден в продължение на четири години увеличаваме двойно риска от проблеми със слуха.

Как да се предпазим?
Специалистите препоръчват да намалим звука на телефона и да не прекаляваме с използването на Hands-Free, защото тогава звукът се предава от минимално разстояние в ухото.

Пренасяне на бактерии
При изследване в няколко големи болници във Франция е доказано, че 95 % от мобилните телефони, използвани от медицинския персонал, пренасят опасни бактерии и именно мобилните телефони са посочени като една от причините за вътреболнични инфекции. Единственият модерен уред, който може да се сравнява с мобилния телефон като “гнездо” от вредни бактерии е компютърът.

Как да се предпазим?
Всеки ден избърсвайте с антибактериални кърпички цялото си бюро и задължително телефона си.

Компютри

Очни проблеми
Само няколко часа пред екрана могат да доведат до сухота в очите, малки кръвоизливчета, както и вдигане на диоптър.

Как да се предпазим?
Идеалният вариант е на всеки час работа, поне по 5 минути да гледаме в далечината, да стоим със затворени очи или да мигаме продължително.

Разширени вени
Според специалистите при хора, които стоят пред компютър повече от 6 часа на ден, рискът от разширени вени скача двойно.

Как да се предпазим?
Често променяйте позата си. Разхождайте се напред-назад по коридора или просто вдигайте понякога крака върху бюрото, ако етикетът в офиса ви го позволява.

Кожни обриви
Ако държим лаптоп в скута си, той загрява кожата. Ако това продължи повече от един час, могат да се получат обриви.

Как да се предпазим?
Снабдете се със специална подложка за лаптоп и никога не го поставяйте директно върху себе си.

MP3 плейър
Според учени от университета Дюк в Северна Каролина дори един час слушане на MP3 плейър и то при нормално ниво на звука, увеличава рисковете от увреждане на слуха с 10 %.

Как да се предпазим?
Тези специалисти съветват да се сведе слушането на MP3 плейър до не повече от четири часа на седмица и винаги да се наглася силата на звука, когато се намирате в абсолютно тиха стая и след това да не се увеличава.

Компютърни игри
Всички нови компютърни игри, които ви дават възможност да спортувате пред екрана, крият рискове от травми. Особено когато извършвате еднообразни движения, вместо да се раздвижите, може да се схванете.

Как да се предпазим?
Не забравяйте, че спортът си е спорт – дори и да се практикува пред екран. Затова винаги се протягайте добре, правете паузи на всеки час и следете да имате правилна стойка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X