Напишете дума/думи за търсене

Какъв е етикетът на ходенето на гости

Днес са малко тези, които следват строгите правила на класическия етикет. У жената се ценят повече естественото поведение и непосредствеността, отколкото без­упречните маниери. Но това не означава, че можем съвсем да пренебрегваме правилата на етикета. Някои от тях трябва да важат за всяка съвременна жена.

Когато са ви поканили на гости

Приемете предложението или откажете достатъчно рано. Разбира се, винаги има непредвидени ситуации, но не е учтиво да отлагате отговора си до последния момент. Домакинята трябва да знае колко гости ще посреща.

Ако искате да доведете някого на празника - дете или близък приятел, питайте преди това дали ще е удобно.

Ако сте вегетарианци, постите или здравето ви не позволява да употребявате определени продукти, предупредете за това домакинята. Но ако сте на диета, задоволете се с това, което ви предлагат на масата. Диетата не се смята за уважителна причина, с която хазяйката трябва да се съобразява.

Внимавайте с алкохола. Гост, който е прекалил и не може да се контролира, не е приятно изживяване за домакините и компанията.

На следващия ден благодарете на домакинята за прекрасното посрещане. Отминаха времената, когато етикетът изискваше благодарността да е написана на ръка. Днес е достатъчно едно обаждане по телефона или писмо по имейла.

Когато вие каните гости

Ако имате специален празник, а не просто се черпите с приятели, поканете гостите си достатъчно рано. Така те ще могат да планират времето си, а вие - да посрещнете всички, които сте искали.

Ако имате определен повод за празник, уведомете за това всички гости. Защото ако имате годишнина от сватбата, но не сте казали за това на всички, като сте се надявали, че приятелите ви сами ще си спомнят тази дата, вие поставяте в неловко положение тези, на които паметната за вас дата е убегнала от мисълта.

Всички подаръци за ядене и пиене, които са донесли гостите, трябва да поставите на масата, без значение колко вино сте купили и колко сладкиши сте изпекли.

Не слагайте на масата продукти, който в последно време са предизвикали скандал - например кокошка по време на птичи грип или сега в разгара на епидемията на ешерихия коли - кълнове.

Ако каните гости по време на пости, попитайте ги предварително дали постят и се погрижете на масата да имате подходящи блюда.

Ако по време на подготовка на празника вие нервничите или се скарате със съпруга си, което често се случва, не продължавайте да изяснявате отношенията си пред гостите. Не е нужно те да знаят подробности от живота на вашето семейство.

Ако на следващия ден получите по електронна поща благодарности от някои от гостите, не превръщайте кореспонденцията в безкрайна размяна на любезности. Но ако гостите са дошли с подаръци, ще е вежливо, ако след известно време им благодарите още веднъж. Например: “Днес бях с твоя шал и се чувствах много красива!”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X