Напишете дума/думи за търсене

Етикет при ползването на покривка

Някога поставянето на покривка върху масата е било по-скоро правило, отколкото изключение. Днес го правим най-често, когато в дома идват гости или край трапезата за специални поводи се събират роднини. А всъщност красивата покривка може да постави основата на цял сюжет на масата, дори на празненството. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант.

* Формата на покривката трябва да съответства на формата на масата.

* Ако чиниите, платата, купите са шарени, покривката трябва да е едноцветна, или обратното. Контрастът е необходим за създаването на стил, но и за подчертаването на достойнствата на всеки елемент. Ако посудата е едноцветна, е добре покривката да е различна. Не е необходимо да е непременно ярко противоположна, може да е просто в различна тоналност на същия цвят.

* Колкото по-тържествен е случаят, толкова по-снежнобяла трябва да е покривката.

* Материята също е много важна за високия стил. А на него му подхождат естествени тъкани, като лен, вълна, жакард.

* Има правило, което съществува от поне 200 години и според него преди поднасянето на десерта покривката се маха. Отлична идея е вместо нея да се постави тишлайфер.

* Покривката трябва да е в тон с останалия текстил в дома. Може да повтаря цветови мотиви или принт и така да е част от цялостната картина. Подбирайте покривките и спрямо стила на интериора.

* Подберете аксесоарите, например пръстените за салфетките, така, че да са в унисон по цвят, форма и тематика с покривката и посудата.

* Правилната грижа за покривката също е важна. Отстранявайте своевременно от нея петна от вино и храна, включително с домашни средства. За прането спазвайте стриктно инструкциите, отнасящи се за съответната материя.

20 правила да не се изложим на масата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X