Напишете дума/думи за търсене

20 правила да не се изложим на масата

Има два начина, по които може да се държим на масата.

Първият е да правим каквото си искаме, без да ни пука за нищо и за никого. Вторият е да се държим като порядъчни и елегантни хора.

Ето някои правила, които може да ни помогнат да изглеждаме добре и в своите очи, и в тези на гостите.

1. Информирайте се какъв е дрескодът на партито. Ще се чувствате неловко, ако се озовете всекидневно облечени до хора, които са елегантни и бляскави.

2. Много е важно домакинята да определи гостите как да седнат. Именно тя трябва да отведе всеки до отредения за него стол. Естествено, всичко това трябва да е старателно премислено, за да не се поставят един до друг хора, които не се понасят.

3. На масата винаги трябва да се редуват мъж, жена, мъж, жена. Никога не се поставят един до друг съпруг и съпруга. На централните места на единия и на другия край на масата сядат винаги домакините. Най-възрастният гост (обикновено дядото) сяда вдясно от домакинята, а най-възрастната гостенка (бабата) сяда вдясно от домакина. Децата обикновено се настаняват на отделна маса. Ако са бебета, се поставят близо до майката.

4. Допреди години се смяташе за табу на масата да се говори за секс, религия и политика. Днес нещата изглеждат променени и на практика се обсъжда всичко. Или почти всичко. Избягвайте обаче разговори на тема болести, медицински лечения, пари, сватби. Не занимавайте околните с безкрайни монолози за последната ви покупка, било то кола или пералня. Ако съществуват стари контрасти между вас и някой от гостите, масата не е мястото за разрешаването им. Има 364 останали дни в годината, през които може да ги изясните. 

5. На трапезата се пие, но не се напива. Изключително неприлично е прекаляването с алкохола. Ако все пак ви се случи, най-добрият вариант е да се отдалечите от останалите гости и да си тръгнете.

6. Шампанското винаги се налива само до една трета от чашата. В противен случай се стопля, ако държите половин час пълна чаша с него.

7. Една жена никога не трябва да налива виното си сама. Има мъже за тази работа.

8. Тостът се вдига не с чукане на чаша в чаша, а повдигайки чашата си нависоко и поглеждайки гостите в очите и с усмивка. Ако събитието е по-официално, е хубаво да станете на крака.

9. С изключение на предястията и десерта всички останали ястия се сервират на масата “по френски”. Това значи, че всеки сам взема собствената си порция. Винаги се започва отляво надясно, като първи започват мъжете. Едва когато първият от тях постави порцията в чинията си, се пристъпва към втория гост.

10. Никога не обирайте останалия сос в чинията със залък хляб. Филията хляб винаги се накъсва с ръце, а не се реже на масата с нож.

11. Яжте бавно и спокойно, а не лакомо и ненаситно. Не забравяйте, че сте на трапезата не само за да се наядете, а и за да разговаряте.

12. Домакинята трябва да подготви вечерята предварително така, че да може да прекара времето си с гостите, а не като обслужващ персонал в кухнята.

13. Не е необходимо да се правят скъпи подаръци, но е задължително да се направи някакъв подарък. По-добре сгрешен подарък, отколкото никакъв. Никога не се предлага десерт като подарък.

14. Подаръкът трябва да харесва не на вас, а на получателя, така че информирайте се за неговия вкус.

15. Подаръкът е и вашата визитна картичка. Наистина ли искате да ви запомнят като човека с таблата за чинии или с тигровата покривка за диван?

16. Съвет към мъжете - на жена никога не се подарява домакински електроуред, това би прозвучало като пожелание. Разбира се, по подобен начин би прозвучал и подарък от сорта на крем против бръчки или целулит.

17. Никога не поднасяйте подарък неопакован с извинението, че не сте имали време. Във всеки магазин биха ви го опаковали добре.

18. Подаряването на дреха или аксесоар на любимата ви с думите, че би ѝ стоял добре, въпреки че никога не сте я виждали с подобно нещо, е изключително неподходящо. Щом не е обличала подобна дреха, значи има някакъв мотив за това.

19. Не подарявайте на другите онова, което не бихте искали да получите вие. Не ви ли писна да се чудите какво да правите с ненужните подаръци?

20. Ако сте на рожден ден, пожелания се отправят по три начина в зависимост от близостта ви с конкретния човек - на живо, по телефона или с картичка. Разбира се, тя може да е и електронна, но задължително персонализирана. Никога не се пращат стандартизирани пожелания едновременно на сто души от телефонния ви указател. Ако все пак го направите, не се обиждайте, ако не получите отговор. Все пак пожеланието ви не е направено от сърце, а като механичен жест.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X