Напишете дума/думи за търсене

Махнете телефона от масата, не чукайте с нож по чашата на коледната трапеза

Коледният и новогодишен дух пъпли наперено на улицата, в мола, в офиса, у дома. И има особено и почетно място около елхата и на трапезата.

Поканили сте гости у дома за Коледа или пък ви предстои да посетите официална церемония по посрещане на Новата година. Скъсайте смело етикета на новата си рокля, но запазете този на празничната маса.

Още със сядането на трапезата онова прословуто първо впечатление започва да работи за вас или против вас. Спомняте си вероятно какво е повтаряла майка ви до изтощение: „Изправи гърба, не се подпирай с лакти на масата, не дръж ножа като касапин!”. Е, била е права. Дръжте се естествено и избягвайте резките движения. Ако почувствате ръцете си като изкуствено продължение на тялото, просто ги дръжте в скута си или с подпрени китки на ръба на масата. Опора за гърба потърсете на облегалката на стола. Краката ви не бива да отиват при съседа срещу вас дори и да се изкушавате да му покажете изисканите си обувки.

Телефонът няма място между чиниите и чашите. Същото се отнася за чантата, портмонето, очилата, лекарствата, носните кърпи, ключовете от колата. Добре е да не поправяте грима си или прическата на масата, или пък да стоите със слънчеви очила, колкото и „звездно” да се чувствате.

Салфетката се разгъва и поставя на коленете още със сядането. При ставане се оставя внимателно на стола. Предполага се, че тя вече е поела смело ударите на храната и излагането й на показ не е особено красива гледка.

Освен ако не сте в компанията на злонамерени зевзеци, приборите би следвало да са подредени пред вас в реда, в който трябва да ги ползвате. Правилото е отвън навътре. Ако имате съмнения с коя вилица да започнете, дискретно хвърлете поглед около себе си и вижте какво правят другите. Приборите докосват масата само докато не ги вземете в ръка. Веднъж използвани, място им е на вътрешния ръб на чинията или в ръка, не на покривката. Европейците режат храната и я хапват с вилицата в лявата ръка. Американците местят вилицата в дясната – добро извинение в случай, че лявата ви ръка и сръчността живеят на различни улици. Ако искате да направите пауза по време на хранене, поставете приборите в чинията така, както биха застанали стрелките на часовника в 8 часа и 20 минути. След като приключите, ги поставете в позиция 4 часа и 20 минути.

Чашите стоят от дясната страна също в реда, в който ще бъдат предложени напитките. Най-голямата чаша на масата е за водата. Прието е чашите да се държат за столчето, с изключение на водната. Не се изкушавайте да привлечете вниманието на гостите, като почукате с ножа по ръба на чашата. Вероятността да стане на парчета е голяма. „Наздраве” не е задължително да бъде съпроводено със звън на чаши. Но ако съседът ви по стол вече е поднесъл своята, уважете го.

Малката чинийка от лявата страна е предвидена за хляб. Той се чупи с ръце на малки хапки и не се разрязва с нож. Ножът се използва за намазване на хапката. Ако при поднасянето на конкретно блюдо получите и купичка с вода и лимон, приемете го като намек, че може да използвате ръцете си за прибори. Все пак внимавайте с тази „свобода”. Пиле и риба не се ядат с пръсти, както може би някога сте чували.

Не забравяйте да се усмихвате и да разговаряте с гостите от двете ви страни. И ако изпуснете ножа си на пода, не изпадайте в паника. Дискретно помолете да ви донесат друг, не занимавайте цялата маса с малкия си инцидент.

И за десерт – не прекалявайте в старанието си. Ако компанията ви е предпочела да се забавлява като за последно (за годината) и е свалила лъскавата опаковка на трапезата заедно с етикета, включете се и вие. В крайна сметка всичко е добре, когато свършва с хепиенд. И ако е весело, още по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X