Напишете дума/думи за търсене

Етикет при посещение на концерт или спектакъл

Умението да се държиш подходящо в различна среда и обстановка е изкуство, чиито основи се полагат в семейството. Овладяването му дава преднина по пътя на успеха във всеки етап от живота.

Какво трябва да знаете, когато отивате на концерт, рецитал, оперно или театрално представление?

- Важно е да се отиде навреме.

- Връхната дреха трябва да се остави на гардероб.

- Щом вече има седнали хора и се налага да ги вдигнете, добрият тон изисква да се разминете с лице към тях, като казвате "Извинете" и внимавате да не ги настъпите.

- Задължително е да се изключи звукът на мобилния телефон. Ползването му по време на представление издава елементарна липса на възпитание, смущава артистите и публиката.

- Максимално се въздържайте от разговори, шушукане и неодобрителни въздишки. А ритането на седалката пред вас е недопустимо.

- По време на антракта се разговаря тихо в залата или фоайето. Кратката пауза е подходяща за общуване с приятели. Тя е удобен момент и за посещение на тоалетната. Обикновено във фоайето се продават сандвичи, бисквити, бонбони и напитки. Може да ядете и пиете там, но никакви храни не бива да се внасят в залата. Гонгът подканя зрителите да заемат местата си.

- Аплодисментите са уместни при влизането и излизането на диригента и солистите, както и в края на всяко действие. След солово изпълнение по време на оперен или театрален спектакъл те трябва да са краткотрайни, тъй като представлението продължава.

- Мъжете ръкопляскат, удряйки една в друга двете си длани. А жените поставят пръстите на едната ръка върху дланта на другата. Тези по-елегантни движения са белег за добри обноски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X