Напишете дума/думи за търсене

Какъв е етикетът за изискано подреждане на трапезата

За да се превърне обядът в празник, най-важното е да използвате въображението си. Много е лесно да подредите стилна маса, ако имате изискан порцеланов сервиз и сребърни прибори, наследени от баба ви. Но в днешно време за стила и виртуозността на домакинята се съди по умението й да комбинира, да проявява фантазия. Фюжън тенденциите за смесване на елементи от различни стилове в модата са абсолютно валидни и за подреждането на масата.

Не бъдете роби на официалното предназначение на различните вещи. Нищо не може да спре каната за чай да се превърне във ваза за цветя. Или да поднася свежи зеленчуци и плодове в плетен панер за хляб. Така че смело нарушавайте правилата и демонстрирайте фантазия без граници.

Проявата на въображение ще покаже на гостите, че сте се забавлявали, докато сте обмисляли как да превърнете обяда в кулинарен празник.

Когато каните гости на обяд, би трябвало да подготвите предястие, основно ядене и десерт. Обмислете добре менюто, така то да е хем разнообразно и ефектно, а и храните и ароматите да си подхождат.

Не е задължително предястието да е салата, пък била и тя с риба, пиле или скариди. Може да разнообразите със солен пудинг, солен крем, суфле. След като се спрете на основното ядене, премислете дали към него има нужда допълнително от сос и гарнитура. Плодовете са винаги подходящ десерт, но гостите ви ще са приятно изненадани, ако сте приготвили специално за тях десерт, който ще е черешката на тортата.

За да бъде изискан обядът, трябва да умеете да подредите масата така, че да отговаря на менюто и на повода за обяда. Дълги векове изящните покривки от скъпи материи, украсени с панделки, дантели, ресни и брокат са били абсолютно задължителни като демонстрация на благосъстояние и мерило за стил. За наша радост съвременната маса може да бъде елегантна със своята семплост или оригиналност.

Чинията за предястието е малко-по малка от тази за основното ястие и се слага в нея. В зависимост от менюто на масата сложете само необходимите прибори за храна, като ги подреждате така, че да се използват отвън навътре по реда на поднасяне на ястията. Ако в менюто ви има риба, не забравяйте да сложите специалните прибори за нея. Вилицата за риба е с по-широки зъби, а ножът - малко по-къс и по-плосък. Хлябът се поставя на масата в специална чинийка. Ако към предястието сте предвидили масло, поставете в чинийката и нож за мазане на масло.

Забележка: на официален обяд никога не предлагате масло или друго нещо, което се маже на хляб.


- Гостът никога не отхапва хляба със зъби. Залъкът се отчупва с пръсти и внимателно се слага в устата.

- Не пропускайте и малките вилички или лъжички за десерта.

- Сложете чаши, подходящи за питиета, които ще предложите. Прието е с предястията да се сервира бяло вино, с основното ястие - червено, а за десерта и за тоста на домакина - шампанско. В наши дни обаче вкусовете се променят.

Ако знаете кой от приятелите ви какво питие предпочита, поставете за него на масата само необходимата чаша. Но спокойно може да проявите фантазия и да се възползвате от модерните изобретения - многофункционалните чаши, които спокойно може да бъдат пригодени за аперитиви, вино и бира, лонг дринкс и коктейли.

- Преди гостите да позвънят на вратата, масата трябва да бъде подредена. Така те още в началото ще се ориентират в сценария на обяда. Ще получат представа за това какво ги очаква, а вие като доманиня няма да ставате непрекъснато, за да носите липсващи прибори или съдове. Това прекъсва приятните разговори и изнервя атмосферата.

- Салатата трябва да бъде предварително подправена.

- Не слагайте на масата бутилчици и шишенца с олио, оцет, майонеза, кетчуп и други подправки. Ако сте замислили различни дресинги, пригответе ги предварително и ги поставете на масата. Обяснете какво точно сте забъркали, особено ако има изненади. Ако нямате подходящи сосиери, проявете творчество. Пригодете съдове, от които е удобно да се сипва. За допълнително овкусяване на масата трябва да има сол и пипер.

- Ако основното ви ястие е печено или задушено месо, първо поднасяте него. След това подавате сосиерата, за да може всеки да си сложи сам сос колкото иска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X