Напишете дума/думи за търсене

Законите на перфектното парти

Парти може да организира всеки, стига да има хапване и пийване. Да, но ако искате да впечатлите гостите със стил и етикет, е нужно да спазите няколко правила.

Изпратете писмени покани
Няма какво да се лъжем, всеки ще се поласкае ако получи писмена покана, че е желан гост на вашето празнично парти – независимо дали е в заведение или у дома. А и така дори да забрави датата и часа, ще си припомни от поканата. Между Коледа и Нова година, както и около Великден, вечерите на всеки са запълнени с гостувания и срещи, така че пригответе привличащи окото подсещания. Тях може да изпратите по имейл или по Facebook. Ако приложите карта с адреса на мястото, ще зарадвате още повече вашите гости. А, за да разтопите сърцата им, използвайте поздравителна коледна или великденска картичка, на която напишете и своите пожелания за тях.

В писмената покана е задължително да отбележите повода, дрес кода и дали гостите може да дойдат с придружител.

Приложете списък кой е поканен
За да не гадаят гостите ви кой още е поканен, можете да приложите и списък на тези, които очаквате. Така ще избегнете неприятни изненади или пък тези, които се познават да се комбинират при избора на храна или подарък. Ако спонтанно решите да направите парти, без да се притеснявате споменете на гостите да носят по нещо за пиене или хапване. На един кажете да вземе салата, на друг сладки или вино. Ето още съвети в помощ на домакина:

- Погрижете се барът да е достатъчно зареден. Пиенето винаги е по-важно от хапването. А и градусът на настроението трябва да се поддържа до края.

- Ако получите подаръци, ги разопаковайте веднага и изразете радостта си. Иначе рискувате следващият път да получите само цветя.

- Осигурете настолни игри и предложете в някакъв момент от вечерта да се съберете около някоя от тях. Много хора обичат DIXIT, така че може да се окаже добра идея за вашето парти. Освен това тези, които са довели децата си, ще могат да включат и тях в забавата.

- Друго забавление, което може да се окаже весело за всички, е да прожектирате снимки. Може да го направите през телевизора и така да разкажете за някое свое пътуване, или пък да разсмеете всички със свои стари снимки от абитуриентския бал, да речем.

- Внимавайте с музиката. Следете реакциите на гостите си. Ако ви се струват уморени и унили, вероятно е време да засилите темпото.

- Ако сте поканили хора, които не се познават, най-важното ви задължение в началото на вечерта е да приобщите едните към другите. Не просто да ги запознаете, това го могат и сами. Разкажете нещо интересно за едните на другите и обратното - нещо, което, познавайки ги, знаете, че би предизвикало разговор между тях.

- Най-добре не позволявайте да се прокрадва темата за политика, защото често такива разговори завършват зле.

- Добре е от време на време да изпразвате пепелниците и да изнасяте празните бутилки, но не се увличайте в разтребване. Може да изнервите гостите.

- Ако искате да подскажете на гостите да си ходят, престанете да доливате питиета в чашите им.

Вторият момент за подсещане е да намалите музиката и да засилите светлината. Ако някой е решил да остане у вас до сутринта, поръчайте такси. Когато ви се обадят, че колата е долу, попитайте на висок глас: „За кого беше таксито?“ Идеята ви за такси сигурно ще се хареса и на други гости.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X