Напишете дума/думи за търсене

Бременност и ваканция. Какво е позволено и какво не?

Много са митовете за бременността и възможностите за почивка със семейството на бъдещите майки, които можем да подложим на съмнение. И така - опасно ли е бременните да пътуват, да се къпят в морето, реките и язовирите и трябва ли изобщо да правят слънчеви бани? На въпросите, зададени от наши читателки, отговаря д-р Маргарита Данчева.

При нормална бременност почивката през първите два триместъра не е проблем. Внимателна трябва да бъдете в последните дни от бременността си. Затова е важно, когато тръгнете на път, първо да не забравяйте приема на достатъчно количество течности, второ - носете със себе си спазмолитик, защото може да облекчи състоянието ви, и трето - вземете амбулаторния си картон и телефона на гинеколога, който следи бременността ви, съветва д-р Данчева.

Мит 1 - къпането в морето и реките е полезно

Къпането е нормално да става до 28-ата седмица. Морската вода влияе благотворно върху организма, като го насища с полезни минерали. Не е желателно да се влиза във вода с температура по-ниска от 20 градуса. Бременните трябва да могат да плуват комфортно, без да им е студено. Да не прекарват повече от 15 минути във водата, нито да правят кални бани, защото организмът им се претоварва, съветва д-р Данчева. Понякога бъдещите майки получават схващане на краката. При промяна в обмяната на веществата това става дори когато са на топло и в покой. В прохладните води е по-вероятно схващанията да зачестят. Особено опасни са те при плуване или гмуркане. Затова е добре да направите преди това няколко упражнения за загряване на краката или масаж. При склонност към схващане не плувайте далеч от брега.По друг начин стоят нещата, ако се къпете в термални води. Те могат да предизвикат бактериална или гъбична инфекция в организма ви, затова внимавайте.

Добре е близо до мястото, където си почива бременната, да има питейна вода, тоалетна и пункт за медицинска помощ.

Мит 2 - Полетите и пътуванията са опасни

Пътуването не е препоръчително при няколко ситуации: при наличие на повече от един плод; ако при предишна бременност са възниквали проблеми; ако съществува риск от преждевременно раждане; при високо кръвно налягане; течение или кървене в първото тримесечие или рискова бременност по други причини, обяснява д-р Данчева.

По принцип далечни пътешествия не се препоръчват до 12-ата и след 30-ата седмица. Идеалното време за пътуване е след 3 месец (вторият триместър), когато женският организъм вече се е адаптирал към новото състояние. Но консултацията с акушер-гинеколог преди заминаването е задължителна.

Ако лекуващият лекар открие усложнения, вероятно ще ви препоръча да почивате на разстояние не по-далеч от 50-70 км от града, в който живеете. За вашата ваканция немаловажен въпрос е изборът на климатична зона. Рискът от неблагоприятна реакция на организма от горещината, съчетана с висока влажност, е голям. В Турция, Египет или Индия летните температури достигат до 40-45 градуса. По-добре се ориентирайте към средиземноморските страни - Хърватска, Италия, Франция, Швейцария.

Добре е да знаете, че в последния триместър рязката смяна на климата е нежелателна, съветва д-р Данчева. За далечни пътешествия не се препоръчва бременните жени да пътуват с автобус. Дългото седене в една и съща поза може да се отрази зле на бъдещата майка. Круизът дори и на луксозен кораб носи риск от морска болест. Полетите със самолет пък също могат да са опасни през първото и последното тримесечие от бременността. Така е, защото при излитане и кацане амплитудите в налягането са драстични. Те могат да провокират аборт или преждевременно раждане. Затова много авиокомпании не допускат на борда жени в напреднала бременност. Пътешествието с влак също има своите плюсове и минуси. Понякога може да е уморително, но възможността да лежите и да се разхождате е за предпочитане, което прави този вид транспорт най-подходящ за бременни. Ако решите да прекарате известно време на планина, нека тя е с незначителни възвишения, а климатът да е приятен.

Мит 3 - На бременните им е нужен тен за повишено производство на витамин D

Ултравиолетовите лъчи наистина стимулират синтеза на витамин D, но бъдещата майка трябва да се отнася много внимателно - не бива да допуска изгаряне и прегряване. Организмът постепенно трябва да привикне към слънцето. Високата температура може да провокира контракции на матката, затова предпочитайте сенчести места. Месеците юни и септември са по-прохладни и подходящи за почивка на бременните. Дрехите, които носите, трябва да са свободни, светли и от естествени тъкани. Вземете си и шапка.

Предпазването на кожата от слънцето обикновено ви спестява образуването на тъмни петна по лицето, характерни за бременните. Такива петна, поради хормоналните промени, се образуват по челото и носа. Не се препоръчва използването на кремове и лосиони за изкуствен загар, тъй като техните съставки проникват през кожата в кръвообращението и достигат до плода, като му влияят неблагоприятно. Солариумите преди ваканцията също са противопоказни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X