Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от синузита завинаги? Отговорът дава д-р Боримир Фурнаджиев

„Американците не признават диагнозата хроничен синузит, защото за тях такъв не съществува. Има само недоизлекуван синузит“, казва отоневрологът д-р Боримир Фурнаджиев. И обяснява какви са стъпките на лечение, в зависимост от причината и развитието на проблема.

Проблемите с гърлото често са заради синусите

Синузитът е заболяване на синусните околоносни кухини, които са пълни с въздух, за да охлаждат очите, които са белтъчни образувания и това им е нужно. Но с въздуха, който минава през отворите на носа, може да проникне инфекция - вирусна, бактериална, алергична, гъбична. Заболяването често започва с лека хрема и запушен нос. Обикновено на втория ден инфекцията прониква в максиларните синуси, които се намират под очите или във фронталните, които са на челото - преден и заден фронтален синус. Има хора без хрема, на които секретът се спускат надолу и инфектира гърлото. „Когато то е зачервено, винаги гледам синусите. А тъй като френските лекари карат пациента да легне, за да видят дали секретът слиза към гърлото, и при мен прегледът протича така“, обяснява д-р Фурнаджиев, който винаги преглежда болните с апаратура, а не само с поглед в носа, както правят немалко негови колеги.

При болки в ушите – капки за нос

Когато инфекцията проникне в синусите, имаме синузит, който може да е гноен или негноен. Гнойният върви със запушен нос, ушите може леко да хлътнат и да захлъхнат. Или в тях да се появи болка. Затова не се учудвайте, ако ви изпишат капки за нос. По евстахиевите тръби капките ще лекуват т.нар. средно ухо.

Като всяко инфекциозно заболяване и това може да премине с висока температура, втрисане, липса на апетит. Независимо дали проблемът е в резултат на грип или на инфекция, е добре да се направи видеозонна диагностика, синозонна или снимка, за да се види има ли синузит. Синузитът се лекува задължително с антибиотик, капки за нос, за да се отпушат ноздрите и да изтича секретът, антиалергични и антигъбични медикаменти. Първи е антибиотикът - за 7-8 дни по преценка на лекаря. Той трябва да е от рода на Сумамед, Ципробай, Дурацеф, защото Оспамокс, Ампицилин, Азатрил са вече слаби за устойчивите и изменчиви вируси. Следва физиотерапия 7-10 нагревки, след това се вдига имунната система с витамини, минерали, пробиотици. Носи се топла шапка и синузитен проблем може да не се появи вече.

Острият синузит може да премине в хроничен, ако не се лекува

Дори и да не е много приятно и красиво, д-р Фурнаджиев съветва хората със синузит да се секнат и да храчат, за да излиза мръсотията навън. Защото ако носните секрети се гълтат, може да се направи гастрит. 95% от всички инфекции влизат през носоглътката. Инфекцията има четири пътя на движение и може да тръгне към очите, ушите, минингите (минингит), и най-често надолу към ларинкса – ларингит, бронхит, пневмония. Гълтайки тази инфекция по кръвен път може да се увредят малките стави, бъбреците, яйчниците.

Специалистът обяснява, че ако синузитът не минава, се прави пункция през носа, за да изтече гнойта. И най-тежкият и краен вариант е да се направи операция на синусите.

Важно

Антибиотикът не се започва от първи ден на инфекцията, а от втори-трети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X