Напишете дума/думи за търсене

Какво казва цветът на носния секрет за здравето?

Да се открият правилните симптоми е наполовина поставена диагноза.

Понякога дори безобиден секрет от носа може да сигнализира за нещо доста по-сериозно от настинка.

Всичко, което трябва да правим, е да се вглеждаме в цвета и плътността на сополите си.

Бистър и течен

Ако от носа ви излиза такъв секрет, вие сте здрави. Слуз в такъв вид помага да се отървем от прах и други замърсители. В нея се съдържат протеини и антитела, които борят вирусите и бактериите, влезли в ноздрите. Понякога обаче може да са знак за алергия, особено ако ви сърби често носът и не спирате да кихате.

Бистър и гъст

Това е знак за хронична алергия, която твърде вероятно постоянно да запушва носа.

Бял

Цветът на секрета е такъв, когато сме настина. Белотата се дължи на загуба на влажност във вътрешността на носа, което кара слузта да става бяла като облак.

Жълт

Това може да е признак за преумора и за недостиг на течности в организма. Освен това може да е сигнал за обикновена настинка. Жълтата багра се дължи на мъртвите бели кръвни телца, които се борят с вируса.

Зелен

Не се притеснявайте то този цвят на сополите – те са ваш приятел в борбата с настинката. Това е знак, че организмът ви дава всичко от себе си, за да оздравее. Ако обаче сополите продължат да са в такъв колорит повече от 10 дни, посетете доктор, защото може да става дума за инфекция.

Червен или розов

Розовото може да е любимо на момиченцата, но определено не е добър знак за здравето. Това може да означава травма в носа, дори счупване, а може просто да сте се издухали прекалено силно. Посетете доктор, ако кръвотечението от носа не спира повече от 30 мин.

Кафяв

Сополът придобива този цвят, когато в носа има засъхнала стара кръв или ако сте се надишали с някакъв прахоляк. Изчистете ноздрите си с с морска вода.

Почти черен

Ако не пушите марихуана или тютюн, то тогава този цвят може да означава гъбична инфекция.

Миризливи, лепкави и с неопределен цвят

Този сопол сигнализира да хроничен синузит. Непрекъснато подутите тъкани на ноздрите произвеждат прекалено много слуз, което причинява вида на този секрет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X