Напишете дума/думи за търсене

9 признака за алкохолна непоносимост

След няколко напитки някои хора започват да изпитват симптоми, подобни на атака на вегета-съдова дистония, алергична реакция или други заболявания. Те често дори не осъзнават, че тези неприятни странични ефекти са причинени от алкохола.

Кои са признаците на непоносимост към етанол, които лесно могат да бъдат объркани със симптомите на други заболявания?

Има 2 вида непоносимост към алкохол

- Вродена, която е генетично определена характеристика, при която тялото не е в състояние да обработва етанола и неговите метаболити.

- Придобитата непоносимост към алкохол се появява заради употребата на медикаменти, болести или наранявания.

По какво хората, които не търпят алкохол, се различават от другите?

След като алкохолът попадне в кръвта, етанолът бавно се разпада на ацеталдехид, който по-късно се обработва от ензими за известен период от време. Хората с алкохолна непоносимост имат деформация на ензимната активност в тялото си. Което означава, че алкохолът се разтваря прекалено бързо и ацеталдехида се натрупва в кръвта, което провокира възникването на множество неприятни симптоми.

1. Колебания в кръвното налягане

Хората с високо артериално налягане често страдат от пулсираща болка в слепоочията, шум в ушите и замайване. Ако кръвното пада, тогава симптомите може да бъдат загуба на зрение, летаргия и замайване.

2. Сополи

Свикнали сме да приемаме кихането, запушения нос и недостига на въздух като симптоми на обикновена настинка. Не е изключено обаче те да означават непоносимост към алкохол. В носната лигавица има огромно количество капиляри, които изложени на етанол, отичат. Това затруднява дишането и предизвиква усещане за запушен нос.

3. Оток на крайниците

Когато алкохолът навлезе в тялото, етанолът провокира интоксикация, която кара организма да се дехидратира, което води до проблеми с отделителната система. В резултат на това излишната течност се натрупва в тъканите и се получават отоци в крайниците.

4. Мигрена

Мигрена са ужасни и са гарантирани, ако пиете прекалено много.

Но ако дори след едно малко, главоболието започва да се обажда, това може да е признак на непоносимост към алкохола. В този случай мигрената ще бъде причинена от освобождаването на хистамини в организма.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X