Напишете дума/думи за търсене

Оставете хремата на мира

Един от подаръците на променливото есенно време са хремите, защото на много от нас не ни се разделя с лятото. За съжаление последните опити да разходим сандалите, могат да завършат с неприятни последици. Хремата обаче е и важна защита за тялото. Ето как да не й пречим.

Посягате към капките за нос…

Да, това е отработен навик, но оказва се твърде вреден. Ако ползвате капки с ксилометазолин или други съдосвиващи съставки, ще получите облекчение на хремата. Но за кратко. Набъбването на лигавицата, което затруднява дишането и появата на секрет имат за цел да не позволят вирусите и бактериите да навлязат навътре в носоглътката и до доведат до по-сериозни последици. Традиционните капки в повечето случаи само свиват кръвоносните съдове, без да могат да отстранят истинските причини за набъбването. Това свиване е не само временно, но и изсушава лигавицата на носа, което намалява темпа на изчистване на секретите.

Продължавате да се храните, както преди…

Всички знаем, че настинката и хремите се преборват със силна храна. Всъщност не съвсем… Има храни, които засилват отделянето на повече секрети и слуз и задължително трябва да се избягват, докато организмът се справи. Щом имате хрема, избягвайте всички млечни продукти, както и тестените сладки изкушения. Заменете ги с топли супи, задушени зеленчуци и помогнете на стомаха. Всяка настинка и вирусна инфекция ще бъде затруднена, ако имате здрава чревна флора. Пробиотиците трябва да са ваши приятели не само по време на боледуване. И забравете за газираните напитки.

Спреят за нос е достатъчен…

Хубаво е веднага за започнете промивки с морска вода, но това не винаги има цялостен ефект. Имате вариант, който се казва Джала нети. Представлява промивка на носа със специално чайниче (керамично или пластмасово), което можете да си купите на различни места. В него се приготвя разтвор на вода със сол. Солта притежава качеството да изтегля слузта, натрупана в синусите. Пропорцията е приблизително една чаена лъжичка на половин литър вода. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин предпазваме слузните мембрани в носа. Ако има неприятно усещане в носа, това е признак, че солта във водата или e твърде малко, или твърде много. Затова е важно водата да е с консистенцията на физиологичен разтвор, който да не дразни лигавицата на носа. Процедурата представлява навеждане на глава под прав ъгъл и изсипване на разтвора в едната ноздра, като така той изтича от другата. Добре е да се прави сутрин и вечер.

И, да, изчакайте със сандалките до следващото лято.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X