Напишете дума/думи за търсене

Летни болести: от какво да се пазим в жегите

Слънцето, свежият въздух, витамините в пресните плодове и зеленчуци обикновено се свързват със здраве и ваканционно настроение. Но през това време от годината възниква и рискът от сезонни заболявания. В няколко поредни броя ще ви разкажем кои са основните от тях и как да се погрижите за здравето си през топлите месеци.

Ангина

Това е едно от най-често срещаните летни заболявания. Достатъчно е да се нагреем силно на слънце, след което бързо да се охладим в морето или под душа. Рязката смяна в температурата води до бързо размножаване на бактерии в сливиците – най-често това са гнойни стрептококи, които живеят в хармония с организма, докато броят им не нарасне. Ангината „обича” газираните напитки – мехурчетата дразнят лигавицата на гърлото и така в нея по-лесно проникват бактерии. Може да я провокира и сладоледът, ако го изядете твърде бързо. Но ако редовно хапвате сладолед (и то не в периодите, когато тялото е загрято), той закалява гърлото, поради което го препоръчват за профилактика на ангина.

Ангината може да е предизвикана от вирус, което се случва в 70% от случаите. Симптомите на вирусната ангина са затруднено гълтане, причинено от остра болка, суха кашлица, неразположение, висока температура. Вирусната ангина обикновено преминава за 5-7 дни. Микробиолозите препоръчват на лекарите да правят на пациентите си експресен тест за стрептококи, преди да изпишат антибиотик. Причината е, че антибиотиците не действат при вирусна инфекция и в този случай само отслабват организма и може да станат фактор за развитие на резистентност.

Бактериалната ангина атакува бързо – сутринта може да се чувствате добре и до обяд да вдигнете висока температура. Сливиците се зачервяват и подуват, на повърхността им се появяват гнойни налепи. Болката в гърлото е непоносима, понякога се разпространява и към ушите. Може да се появят стомашни болки и повръщане. Този тип ангина изисква сериозно лечение с антибиотици, предписани от лекар.

Важно!

Неизлекуваната ангина води често до усложнения, тъй като бактериите може да поразят и други органи.

Отит

Отитът обикновено се смята за детско заболяване, но и възрастните може да пострадат от него. Ушни инфекции причиняват следните фактори: включен климатик (резките промени в температурата изсушават лигавицата на ухото); къпане в топло море или езеро (високата температура на въздуха в съчетание с влага може да доведе до размножаване на бактерии в ухото); силен вятър (някои хора са особено чувствителни към силен вятър – дори когато е топъл, той може да причини главоболие, синузит, ушни инфекции); алергия.

Ако болката в ухото е пулсираща, усилва се през нощта и в лежащо положение, съпроводена е с главоболие, понижен слух, изтичане на секрет от ухото – вероятно става дума за остър отит и е необходимо незабавно да отидете на лекар. Ако болката е слаба, откажете се от плуването, стойте на сянка и вземете аналгетик. Ако в продължение на три дни не настъпи подобрение, обърнете се към лекар.

Пикочно-полова система

Болка ниско в корема, парене в уретрата и чести посещения до тоалетната – повечето жени знаят, че това са симптомите на цистит. Към тях се отнасят също гаденето, болките в гърба и главата, умората. Освен настинката в по-хладните летни нощи, причина за цистит може да е и половият акт. Летният секс на открито може да предизвика възпаление на пикочния мехур. По време на сексуалния контакт бактериите, живеещи в областта на половите органи, лесно проникват навътре.

Гинеколозите съветват веднага след полов акт да отидете до тоалетната – така ще отмиете бактериите, попаднали в пикочните пътища. Ако сте предразположени към възпаления, откажете се от тясното бельо и изкуствените материи. Синтетичните тъкани предизвикват по-силно потене, което създава благоприятна за инфекции среда. Обичайна причина е инфекцията Е коли. Този микроб е характерен за стомашната флора и може трайно да се установи в пикочния мехур или бъбреците и да причини проблеми.

Ако често страдате от цистит, трябва да си направите специален анализ, който да установи какъв антибиотик е подходящ. В началните фази е необходимо да пиете много вода – така ще промиете пикочните пътища и ще възпрепятствате инфекцията. Ефикасен е също чаят от мечо грозде или боровинка. Но ако симптомите продължат повече от 2 дни, непременно се обърнете към лекар, като не пропускате да му кажете какви средства за облекчаване сте приемали – важно е, тъй като те може да променят резултатите от изследванията.

Стомашни инфекции

През лятото е необходимо по-внимателно да подбирате продуктите и готовите ястия, да измивате добре плодовете и зеленчуците и да следите за срока на годност. През този период от годината случаите на тежки отравяния и дизинтерия са много по-чести заради благоприятната среда на развитие на бактериите. Опасности носят и мухите, затова се опитайте да съхранявате храните в опаковка или поне да са покрити. Много микроорганизми не загиват дори и след термична обработка. В жегите месото и млечните продукти се развалят два пъти по-бързо. Ако сте били на пазар и сте сложили торбите в багажника, след което сте обиколили още два-три магазина, има риск дори и за най-прясното месо. Полуфабрикатите и готовата храна не бива да се допират в хладилника. Не забравяйте да миете често ръцете си, измивайте дори и плодовете и зеленчуците със сапунен разтвор и ги изплаквайте добре под течаща храна. При стомашни болки, диария и повръщане, непременно потърсете лекар, тъй като това може да са симптоми на салмонелоза, която изисква медикаментозно лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X