Напишете дума/думи за търсене

Вместо аптечка – бъчва!

...До много приятни моменти и куп неповторими (или поне незапомними) изживявания. Това е вероятно популярният отговор на въпроса до къде можем да стигнем с виното. Непопулярните отговори потърсихме от специалисти.

Според лекарите е много важно как се пие виното. Французите например имат най-здравите сърца в света. Те умират три пъти по-рядко от сърдечно-съдови заболявания отколкото англичаните или американците, които имат навика да се въздържат през седмицата, а в края й си наваксват с огромни количества накуп. Докато сънародниците на Волтер пийват ежедневно по чаша-две качествено вино и се радват на далеч по-крепко здраве.

Важно е също виното да не се пие на гладно. Най-добре е да се консумира по време на хранене или поне заедно с някакви мезета.

Никога не бива да забравяме, че виното е алкохол и като такъв има колкото ползи, толкова и вреди. Учени предлагат формула, по която да изчислим по колко вино можем да пием преди да минем нездравословната граница. Умножете теглото си по 100 и го разделете на процента алкохол във виното. Ако например тежите 60 кг и консумирате вино с 12 % съдържание на алкохол, дневната ви доза не бива да надвишава 500 мл вино.

За какво е полезно

След като уточнихме мярката, да изброим за пореден път ползите от умерената консумация на качествено, истинско вино:

- Укрепва имунната система.

- Блокира процесите на стареене.

- Чисти организма от отрови и е антиоксидант.

- Благоприятно действа на страдащи от поредица заболявания: сърдечно-съдови, увеличение на черния дроб, нервни състояния и разтройства (чаша-две по време на хранене), подагра (сухо бяло), ревматизъм (сухо леко), затлъстяване (сухо бяло), газове (младо бяло), цистит (сладко и полусладко), неприятни симптоми на климактерий (по две чаши по време на хранене) и много други. Дори когато имаме треска, се препоръчва да пием шампанизирано вино на всеки час.

За пълна наслада – няколко правила

1. Колкото по-сладко и по-младо е виното, толкова по-студено трябва да се консумира.

2. Червено вино се пие на температура около 16 градуса.

3. За да усетите най-добре ароматите му, не наливайте повече от 2/3 от чашата, а за червените вина най-добре да е само на 1/3.

4. За червени вина ползвайте кръгли и широки чаши, като ги държите точно в основата на купата, а за белите – по-тесни и високи, като ги държите по-надолу, за да не затопляте допълнително бялото вино от температурата на ръката си.

5. Червеното вино се пие с червени меса, докато белите меса, включително рибата, изискват бели вина.

6. Колкото по-мазничко е менюто, толкова по-тръпчиво следва да е виното към нея. Пикантната храна обича розе и сухо бяло. Сирена и десерти се консумират с бяло вино. На десерта подхожда много и шампанско. Ако мислите, че супата не понася вино, сте сбъркали. Но по правило добре е то да бъде сухо.

Етикет: домакинът пие пръв

Ако имате гости или вие сте поканили приятели на ресторант, е редно да опитате първи виното. Винаги се чака домакинът да вдигне наздравица, преди да се отпият първите глътки. Дори да сте голям разбирач на вино, вкусовете са различни и оценката ви е субективна. Не е прието да давате поучителни оценки на компанията за качеството на виното, освен ако, разбира се, не сте в много близък или семеен кръг.

Докато наливате вино от бутилката, ръката ви трябва да е на нивото на етикета, но без да го покрива. След наливане бутилката се завива леко наляво, за да не покапе.

Малък съвет

Можете да смесите няколко вида вино в рамките на едно хранене, но е добре да започнете с по-леките и по-светлите вина и да минавате към по-тежките и по-тъмни. Не намесвайте друг вид алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X