Напишете дума/думи за търсене

С какво успешно да лекуваме хрема

В студените месеци дори една обикновена хрема може да премине в остър синузит, затова трябва да се лекува навреме. Най-честите причинители на хремата са риновирусите, които са повече от 300 типа. В света 15% от населението страда от остри и хронични синуити, а 30% от тях не се диагностицират навреме и лечението им става по-трудно.

При запушен нос дишаме през устата и в белия дроб прониква непречистен, незатоплен и неовлажнен въздух. Лигавицата на носа отича и малките отворчета към кухините на синусите се затварят, оставайки без вентилация. В тях се задържат секрети и се улеснява размножаването на бактерии. За да не боледуваме често и да не предизвикваме хрема, е важно да пазим краката от настинка, през зимните месеци да не заспиваме и да не излизаме навън с мокра коса, да не стоим на течение и да се пазим от студен вятър, да избягваме прах, цигарен дим и лош въздух.

При настинка

Важно е да затоплим тялото си с горещ душ или да потопим краката си в гореща вода с шепа морска сол и две лъжици синапено семе. Може да направим и двете процедури последователно. Целта е да се активира кръвообращението в цялото тяло и да се засили имунната защита. На всеки час е добре да пием чаша топъл билков чай с мед и лимон. Важно е да се започне прием на природни имуностимулатори – ехинацея, алое, прополис, женшен. Подходящ хомеопатичен продукт за лечение на възпалени лигавици на горните дихателни пътища и синусите е цинабсин.

При положение че имаме температура, важно е да не бързаме да я сваляме, особено ако е под 39 градуса. Това е защитна реакция на организма, която унищожава инфекциозните агенти, а с понижаване на температурата подпомагаме размножаването им в организма.

Полезно е при хрема да загреем челото над носа с горещ компрес и да го разтрием с балсам с етерично масло. Може да запалим специална лампа за етерични масла, чийто аромат ще намали отока на носната лигавица и секрецията.

Промивките са полезни

Промивка на носа със слаб солен разтвор също помагат срещу започналата хрема. Може да си направим разтвор от 1 ч.л. сол в ? водна чаша хладка вода, да потопим носа и да смъркаме или да използваме капкомер. Процедурата се повтаря на всеки час. Важно е да си осигурим няколко дни в леглото – сънят подпомага имунната система за справяне с инфекциите, а тялото се нуждае от почивка за възстановяване. Ако до три дни състоянието ни не се подобри и поддържаме висока температура, трябва да отидем на лекар. Капките за нос, които вземаме, съдържат обикновено съдосвиващи съставки, без да отстраняват истинските причини за заболяването, и имат временно действие. От тях носната лигавица се изсушава и интензивността на изчистване на секретите намалява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X